Friese molenbouwers leveren vakwerk met restauratie spinnenkopmolen in De Weerribben: Krom staan voor een mooie klus in Kalenberg

Het is een waar genot om even te verkeren in de werkplaats van molenbouwer Willem Dijkstra (47) in Sloten (Fr.). De geur van vers gezaagd hout alleen al prikkelt de zinnen. Overal waar je kijkt ligt hout, in vele soorten en maten, dat wacht op een ambachtelijke bewerking door de Friese molenbouwer en zijn leerling Douwe Akkerman (23). Hier wordt vakmanschap gepaard aan traditie, die het waard is om te koesteren.

Molenbouwer Willem Dijkstra met de meetlat bij de roeden van de molenwiek, zijn gezel Douwe Akkerman kijkt aandachtig toe.

Molenbouwer Willem Dijkstra met de meetlat bij de roeden van de molenwiek, zijn gezel Douwe Akkerman kijkt aandachtig toe. Foto: Wilbert Bijzitter

In het bedrijf bij jachthaven De Lemsterpoort zijn twee vaklui aan het werk die de kunst van houtbewerking tot in de finesses beheersen. Dijkstra, die met zijn verwilderde, opgeschoven haardos, wel wat weg heeft van cabaretier Herman van Veen, is de regisseur van de klus waaraan vandaag wordt gewerkt. Zijn gezel heeft aan een half woord genoeg om de aanwijzingen van de meester nauwgezet op te volgen. Akkerman blijkt de kunst van het ambacht - met dank aan zijn patroon - steeds beter te verstaan. Met een timmermansoog zoekt hij naar mogelijke oneffenheden in de constructie van de molenwiek, die op schragen ligt te rusten en wacht op de voltooiing door de beide vaklieden.

Nieuws

menu