Gastcollege met prikkelende stellingen door burgemeester Rob Bats op middelbare scholen in Steenwijkerland

Met prikkelende stellingen zette burgemeester Rob Bats de leerlingen tijdens het gastcollege aan tot discussie. Foto: WIlbert Bijzitter

Burgemeester Rob Bats heeft vrijdag gastcollege gegeven op middelbare scholen in Steenwijkerland, in aanloop naar de komende verkiezingen. Hij begon zijn college met prikkelende stellingen voor de gymnasiumleerlingen van het RSG Tromp Meesters en vmbo-scholieren van SG Eekeringe.

‘De provincie moet paasvuren verbieden omdat ze slecht zijn voor het milieu’ en ‘Om water te besparen moet maximaal 5 minuten douchen verplicht worden’. Met onder andere deze stellingen begon burgemeester Rob Bats zijn gastcollege.

„Ontzettend leuk om te doen”, vond de burgemeester. „De stellingen waren expres wat prikkelend en ik was benieuwd naar de reacties. Jongeren weten heel goed wat ze wel en niet willen en het was echt mooi om te merken hoe goed ze dat kunnen verwoorden. Petje af.”

De gastcolleges werden gegeven aan derdejaars gymnasiumleerlingen van het RSG Tromp Meesters en vierdejaars vmbo-scholieren van SG Eekeringe. En hoewel zij vanwege hun leeftijd nog geen stemrecht hebben, was hier bewust voor gekozen. Burgemeester Rob Bats: „Dit zijn onze toekomstige kiezers. Bovendien kun je het recht om te stemmen – een belangrijke basis van onze democratie – niet vroeg en niet vaak genoeg benadrukken. En dat is niet alleen belangrijk voor de landelijke verkiezingen. Dat geldt ook voor deze provinciale en waterschapsverkiezingen. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat de leden van de Provinciale Staten kiezen wie er in de Eerste Kamer komen. En dat is de plek waar wetvoorstellen worden vastgesteld óf afgewezen. Nu stemmen betekent dus dat je invloed hebt op wie het straks in de Eerste Kamer voor het zeggen hebben.”

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de leden van de Provinciale Staten en de leden van het algemeen bestuur van de waterschappen. Meer informatie daarover staat op www.steenwijkerland.nl/verkiezingen.

Nieuws

menu