Gedumpte hangbuikzwijntjes na een week gevonden en gevangen

De 3 hangbuikzwijntjes. Foto: Harco Bergman

De drie gedumpte hangbuikzwijntjes in het Kuinderbos zijn vrijdagavond gevonden en gevangen, meldt boswachter Harco Bergman op Twitter.

Een wandelaar had ze vrijdagmiddag opgemerkt en gemeld. Speurhond Bram van collega-boswachter Bart Smit van de beheerseenheid Veluwe werden ingevlogen voor assistentie.

Ook collega’s Rob Boer en Jan Griekspoor kwamen assisteren en met een warmtebeeldcamera werden de biggen gevonden onder een oude hut waar ze in de luwte en met een dak boven hun hoofd de koude regenachtige nachten hadden overleefd. De vier boswachters overvielen de biggen en ze renden een landbouwkavel op. Twee werden onderschept door kordaat optreden van diensthond Bram en overgenomen door de boswachters. Een big wist eerst nog te ontkomen maar later gespot met de warmtebeeldcamera en Bram was ook deze big te snel af.

Nog een nachtje in het bos

„Het was inmiddels al donker geworden.. In verband met dierenwelzijn wilden we de dieren niet ook nog verplaatsen waarbij veel kunstlicht nodig zou zijn. We hebben we de biggen daarom de nacht laten doorbrengen in een van de biggenhotelletjes in het bos en zijn ze zaterdagmorgen uit het bos gehaald”, vertelt Harco Bergman.

Boswachter vreesde het ergste

Vorige week zaterdag kwam de eerste melding van de 4 hangbuikzwijntjes, die in het bos waren gedumpt. Zondag werd er 1 gevangen, maar de andere 3 lieten zich niet zo maar vangen. Vrijwilligers bouwden twee biggenstalletjes met stro en maÏs om ze te lokken en mogelijk te vangen. Zonder succes. Vier dagen lang waren ze spoorloos. Er waren geen verse sporen meer en de nachten werden kouder. Boswachter Harco Bergman vreesde het ergste en had de hoop min of meer opgegeven.. Totdat een wandelaar ze had opgemerkt.

‘Een les’

Een big wordt herenigd met de eerder gevangen big, de andere twee biggen gaan naar een opvangadres elders. Op naar een warme stal. „Eind goed, al goed”, zegt boswachter Harco Bergman, die nog opmerkt: „Hopelijk is het een les om geen dieren te dumpen in de natuur maar via sociaal media een nieuwe eigenaar te zoeken..”

Nieuws

Meest gelezen