Geen Battle of Basse, wel twee dagen grasbaanraces

Twee dagen vol grasbaansport in Basse. Archieffoto: Sieb van der Laan

Eindelijk zal er weer stof waaien over circuit Schapendrift dit weekend op 18 en 19 september. Op beide dagen wordt er een grasbaanrace georganiseerd, te weten op zaterdag door de ‘VTBM baansport’ vereniging en zondag een classic grasbaanwedstrijd in samenwerking met het ‘50 cc Classic grasbaanteam’.

Basse staat te lang droog op het gebied van motorgeronk en ook dit jaar zag de buurtvereniging noodzaak de TT af te gelasten en de autocross commissie had hetzelfde voor de ‘Battle of Basse’. Nu lijken alle lichten op groen te staan om twee dagen spectaculaire baanrensport aan te bieden aan het publiek. De organisatie ontkomt uiteraard niet aan het opvolgen van de coronarichtlijnen en hierom is een corona check-app verplicht te tonen voor toegang, maar verder zal de sfeer en het spektakel van de grasbaanrace als vanouds zijn.

Al vele decennia wordt het circuit Schapendrift voor de grasbaansport gebruikt met als hoogtepunt de finale van de Nederlandse kampioenschappen in 1994. Daarna werd er afscheid genomen in de samenwerking tussen de GMB en buurtvereniging Basse. De buurtvereniging is overgestapt op de demo wegrace (TT) en de autocrosscommissie heeft enkele jaren geleden in de VTBM weer een goede partner gevonden om de populaire grasbaansport weer terug te brengen in Basse.

Regioklasse

Dat de grasbaansport in de regio populair is, dat is wel te merken in de aparte regioklasse die kan worden toegevoegd aan het programma van de VTBM. Maar liefst 17 rijders die woonachtig zijn binnen de 10 km van Basse staan op de startlijst van ongeveer 100 deelnemers, onder wie twee uit Basse zelf. Naast de vaste kanonnen van de VTBM zal het op zaterdag dus ook een regionale strijd worden en zullen alle coureurs gebrand zijn om voor eigen publiek te schitteren. Schitteren zullen op de zondag in ieder geval de circa 60 rijders van de ‘50 cc Classic grasbaanteam’ die naar Basse afreizen om hun klassieke grasbaanmotoren te showen, maar ook flink de sporen te geven.

Twee dagen vol grasbaansport die iedere dag zullen beginnen met de trainingen om 10.00 uur en vanaf 12.00 uur zullen de manches worden verreden. Op zaterdag wordt de dag grasbaanraces feestelijk afgesloten middels een feestavond met livemuziek van een gelegenheidsband vol topmuzikanten.

Nieuws

menu