Gemeente Meppel heeft zorgen over komst zonnepark Wanneperveen en vraagt Steenwijkerland aandacht te hebben voor bewoners Nieuwveense Landen

De locatie van het zonnepark tussen Wanneperveen en Meppel.

De locatie van het zonnepark tussen Wanneperveen en Meppel. Foto: Martijn Bijzitter

De gemeente Meppel heeft een zienswijze ingediend bij buurgemeente Steenwijkerland over het plan voor een zonnepark in de hoek Zomerdijk, Kooiweg en Nieuweweg, tussen Wanneperveen en Meppel.

De gemeente Meppel vindt dat er in het plan onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van huidige en toekomstige inwoners van Nieuwveense Landen. Deze nieuwbouwwijk komt vlakbij het zonnepark te liggen. De bewoners kijken in de toekomst uit over het zonnepark.

Ook is Meppel van mening dat er te weinig aandacht is voor kansen om de biodiversiteit in het gebied te vergroten, en vraagt de gemeente aandacht dat inwoners van de Nieuwveense Landen niet meeprofiteren van het zonnepark. Meppel vraagt aan de gemeente Steenwijkerland of het zonnepark zo veel mogelijk aan het zicht onttrokken kan worden.

Nieuwveense Landen is dichterbij

De eigenaren van het zonnepark dragen 420.000 euro af aan de omgeving. Dat geld komt in een gebiedsfonds terecht, maar dat fonds wordt alleen ingezet voor inwoners van Wanneperveen. De gemeente Meppel wijst erop dat toekomstige bewoners van de Nieuwveense Landen dichterbij het zonnepark wonen dan inwoners van Wanneperveen.