Gemeente Steenwijkerland krijgt UNESCO-oorkonde voor corsocultuur

Op de foto Han Knol en Claudia Lassche van corso Vollenhove, Hans Meijer en Jarno Wever van gondelvaart Belt-Schutsloot, Ronnie Rook en Leanne Spans van corso Sint Jansklooster, Dinie Toet en Wilfried Bakker van gondelvaart Giethoorn, burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman. Foto: Jorn Kok

De oorkonde die hoort bij de bijschrijving van de corsocultuur op de Immateriële erfgoedlijst van UNESCO werd woensdag overhandigd aan de gemeente Steenwijkerland.

Burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman kregen het officiële document – ook namens de andere aanwezige organisaties – uit handen van Han Knol en Claudia Lassche van het corso Vollenhove. Burgemeester Rob Bats: „Deze oorkonde krijgt een mooie plek in het gemeentehuis. Want laten we eerlijk zijn: als gemeente zijn we er ongelooflijk trots op dat we met onze corso’s en gondelvaarten echt iets bijzonders in huis hebben. Van internationale allure. Dat wisten we natuurlijk al, maar UNESCO heeft dat nog eens bevestigd.”

Eind vorig jaar kregen de corso’s van Vollenhove en Sint Jansklooster en de gondelvaarten van Belt-Schutsloot en Giethoorn hun UNESCO-oorkondes van de Koepel van Corso’s. Daar zat ook de oorkonde bij die bedoeld was voor de gemeente. Met de overhandiging woensdag werd die belofte door de vier organisaties ingelost. Wethouder Trijn Jongman: „De bijschrijving op de Immateriële erfgoedlijst is echt meer dan verdiend. Dat gebeurt niet zomaar, want er gaat een heel traject aan vooraf. Het is een internationale erkenning van wat de corsocultuur zo bijzonder maakt: de saamhorigheid waarmee iedereen bezig is om van de corso’s en gondelvaarten een succes te maken. Die onderlinge verbondenheid van jong en oud zien we elk jaar weer terug.”

De UNESCO-bijschrijving geldt naast Vollenhove, Sint Jansklooster, Belt-Schutsloot en Giethoorn ook voor 17 andere bloemen- en fruitcorso’s in Nederland.

Nieuws

menu