Steenwijkerland stopt twee ton in noodfonds energie voor maatschappelijke organisaties

Steenwijkerland stelt een Noodfonds Energie in voor maatschappelijke organisaties in de gemeente. FOTO: ANP

Om te voorkomen dat maatschappelijke organisaties in de gemeente in de financiële problemen komen door de gestegen energiekosten, stelt Steenwijkerland een speciaal noodfonds in.

Het fonds is tijdelijk en bedoeld als steun in de rug voor deze maatschappelijke organisaties. Zo wil de gemeente voorkomen dat die organisaties financieel omvallen en hun activiteiten moet staken.

Deze steunmaatregel is onderdeel van een bredere steun aan de maatschappelijke organisaties binnen de gemeente. Tijdens de behandeling van de Najaarsnota stemde de gemeenteraad in met het voorstel om 3,3 miljoen euro te reserveren voor de verduurzaming van de gebouwen van de verschillende organisaties. Hoe dit geld precies gaat worden gebruikt beslist de gemeenteraad begin volgend jaar.

Wethouder Marcel Scheringa is blij dat er nu al wel noodsteun kan worden gegeven aan organisaties die in acute financiële nood verkeren. „Het is fijn dat de gemeenteraad hiervoor het vertrouwen aan ons als college heeft gegeven. Met dit tijdelijk noodfonds energie geven we hier invulling aan.”

Maatwerk

Per organisatie wordt er gekeken naar hoe die het best kan worden geholpen. „We gaan met de organisatie in gesprek om te zoeken naar oplossingen”, zegt wethouder Marcel Scheringa. „Daarbij stemmen we de inspanningen van de organisatie zelf, van de gemeente en eventuele derden, goed af. Maatwerk dus. Op die manier kunnen we gemeentelijke middelen zo effectief mogelijk inzetten. Ook blijft de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie op deze manier in stand.”

Spelregels

Steenwijkerland heeft wel een aantal voorwaarden opgesteld waar aan moet worden voldaan. De subsidie is bedoeld om er voor te zorgen dat maatschappelijke organisaties kunnen blijven bestaan en hun activiteiten door kunnen gaan.

Zo moet duidelijk zijn dat de financiële problemen zijn ontstaan door de gestegen energiekosten. Ook is een voorwaarde dat er een plan van aanpak wordt gemaakt om te zorgen dat de energiekosten daadwerkelijk gaan teruglopen.

Vanaf nu een aanvraag indienen

De gemeente laat weten dat maatschappelijke organisaties uit Steenwijkerland vanaf nu een aanvraag kunnen indienen voor subsidie uit dit noodfonds. Dat kan tot en met 31 december 2023. Er is in eerste instantie 200.000 euro beschikbaar. Organisaties kunnen de aanvraag indien door te mailen naar maatschappelijk@steenwijkerland.nl of door te bellen naar 140521.

Nieuws

menu