Gevelstenen in Steenwijkerland: boek verschijnt in september

Het boek Gevelstenen in Steenwijkerland, geschiedenis in Steen door Vincent Erdin, verschijnt in september.

Het boek Gevelstenen in Steenwijkerland, geschiedenis in Steen door Vincent Erdin, verschijnt in september. Foto: Walburg Pers

Op woensdag 7 september zal het boek: ‘Gevelstenen in Steenwijkerland, geschiedenis in steen’, worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis. Het boek is geschreven door Vincent Erdin.

Vroeger hadden veel panden gevelstenen en uithangtekens. Ze maakten reclame voor de handel of het bedrijf in het pand, bevatten een toespeling op de naam van de bouwer of verwezen naar de eigenaar.

Van de vijftiende eeuw tot het heden

Uithangtekens zijn er bijna niet meer, maar gevelstenen hebben de tand des tijds vaak goed doorstaan. Samen laten ze iets zien van de geschiedenis van een plaats. Het boek bevat een zeer rijk geïllustreerd overzicht van alle gevelstenen in de gemeente Steenwijkerland. De oudste gevelstenen dateren uit de vijftiende eeuw, de meest recente zijn van 2021.


Zeer unieke gevelstenen in Steenwijkerland

De schrijver, Vincent Erdin, is verbonden aan het gemeentearchief Steenwijkerland en Zuidzeemuseum Enkhuizen. Hij beschrijft de geschiedenis van de gevelstenen en de verschuiving van de betekenis ervan. Ook laat hij per eeuw en per kern zien om welke aantallen het gaat. Steenwijkerland blijkt enkele zeer unieke gevelstenen te hebben.


Het boek verschijnt in september bij Walburg Pers.