Gondelvaart Giethoorn gaat definitief niet door; begrip bij de gondelbouwers

Een eerdere editie van de Gondelvaart Giethoorn. Het bestuur beraadt zich op mogelijke alternatieven voor dit jaar. foto: archief Wilbert Bijzitter

De Gondelvaart Giethoorn, die traditioneel op de laatste zaterdag van augustus plaatsvindt, gaat definitief niet door.

Medio juni gaven de positieve berichten aanleiding om de organisatie van de gondelvaart in gang te zetten. Er is overleg geweest met de gemeente Steenwijkerland, daarna met de gondelbouwers en niets leek het evenement in de weg te staan. „We wisten dat er veel haken en ogen zouden zitten aan de organisatie, maar we wilden er vol voor gaan”, licht Dinie Toet namens Gondelvaart Giethoorn toe.”

Aangescherpte maatregelen

„Helaas is de afgelopen week duidelijk geworden dat door de aangescherpte maatregelen als gevolg van de toegenomen corona-besmettingen, onze gondelvaart niet door kan gaan. Het is niet mogelijk om voor 13 augustus een vergunning te krijgen en daarna is de termijn eenvoudigweg te kort. We vinden het natuurlijk meer dan jammer dat de Gondelvaart Giethoorn nu al twee jaar op rij niet gehouden kan worden, maar de risico’s zijn op dit moment nog steeds te groot.”

Begrip bij de gondelbouwers

De gondelbouwers hebben begripvol gereageerd op deze verandering van plannen. De plannen zijn voor volgend jaar in ieder geval nu al gemaakt en er is zelfs een bouwgroep die op een rustig tempo toch alvast gaat starten met de bouw van de gondel voor volgend jaar. Zij missen namelijk de gezelligheid van het bouwen en maken op deze manier van de nood een deugd.

Voor het bestuur zijn het een paar roerige weken geweest, waarin alle betrokken partijen flexibel zijn omgegaan met de veranderende omstandigheden, laat Dinie Toet weten. „Dit is niet gemakkelijk geweest, maar ook dit jaar wilden we niet te snel de handdoek in de ring gooien. We vinden het natuurlijk heel jammer dat het uiteindelijk toch niet gelukt is om als één van de weinige evenementen dit zomer door te gaan, maar we zijn ook opgelucht dat het definitieve besluit nu voor ons genomen is.”

Mogelijke alternatieven

Het bestuur beraadt zich op mogelijke alternatieven, waarbij ze zich niet meer op bezoekers richten, maar wel op de bewoners.

Ook reünie van Giethoorn Live! is afgelast

Ook het plan om toch een aantal activiteiten in de feesttent te organiseren, waaronder de reünie van Giethoorn Live!, is afgelast. „Dit project van Stella Vermeulen met zangtalent uit ons ons eigen dorp heeft al vier keer voor een volle feesttent gezorgd met een geweldige sfeer. Ook Stella was al bezig met het benaderen van de artiesten en de organisatie van “haar” avond. Zij is, net zoals onze gondelbouwers, alleen maar positief omgegaan met de veranderende plannen. Wij weten dat, ondanks alle tegenslag, wij ook volgend jaar weer kunnen rekenen op alle mensen die betrokken zijn bij ons evenement. Voor ons geldt dan ook: van uitstel komt zeker geen afstel.”

Ook zonder gondelvaart blijft er in Giethoorn genoeg over om van te genieten, benadrukt Dinie Toet. „Varen, eten, drinken, genieten, onze ondernemers zijn er in ieder geval klaar voor.


Nieuws

menu