Grasbaanraces Basse: twee dagen feest. Mooi spektakel op het zandcircuit aan de Schapendrift

Grasbaanraces voor het hele gezin. Foto: Wilbert Bijzitter

Als het enige motorspektakel wat Basse nog rest op de kalender is het grasbaan weekend aangegrepen om er twee dagen feest van te maken en dat is zeker gelukt.

Vooral op zaterdag waren de races spectaculair en wist de VTBM er met 80 rijders er een mooi spektakel van te maken op het zandcircuit aan de Schapendrift in Basse. Uit de wijde regio waren de rijders afkomstig, maar vanuit de echte regio waren er maar liefst 16 coureurs aan start. Hier was het Bassenaar Remco Pit die wist zege te vieren in de regioklasse.

Stevige crash

Maar ook in de klassen van de VTBM wisten de regionale rijders zich op het podium te rijden. Broer Duke en zus Sam Kuiper wisten in hun eigen klasse een podiumplaats te behalen, dit ondanks de stevige crash die Duke meemaakte in de trainingen waarbij hij gelanceerd werd door een crash direct voor hem. De schrik zat even goed in de benen, maar iedereen kon de strijd na dit ongeval weer voort zetten.

Meer regionale successen

Andere regionale successen waren er in de 50 cc klasse met een tweede plaats voor Nick Kemper uit Blesdijke en een overwinning voor Roan van de Lende uit Spanga in de 65 cc klasse, waarin Fiona Kemper uit Blesdijke zevende werd en Jesse Klaster uit Oldemarkt vijfde. Swen Vos uit Oldemarkt wist in een sterk deelnemersveld de vijfde plek op te eisen in de 85 cc klasse, waarin Sven Zuur uit Yde vooral een sterke eerste manche bekroond zag worden met de uiteindelijke dag overwinning.

Bij de damesklassen was er geen klagen over deelname

De bromfietsklasse reed vanwege de enige deelname van Pascal Wouters uit Oudeschoot op zaterdag met de 85 cc mee, maar op de zondag had Pascal meer strijd bij de classics. Bij de damesklassen was er geen klagen over deelname, in beide manches verschenen er zeven dames ten tonele en naast de eervolle derde plaats van Sam Kuiper was er in de regio een overwinning te vieren door Michelle Dijkman uit Kuinre in de Damesklasse B. Veteranen

Bij de veteranen was Klaas Poppinga uit Surhuisterveen met drie afgetekende overwinningen oppermachtig, die net als Tonny Blok uit Noordwolde in de 125 cc klasse senioren alle manches wist te winnen. In deze klasse werd Jelmer de Boer uit Basse zesde. In de 250 cc klassen was de strijd in beide klassen spannend met meerdere winnaars in de manches en een verbeten strijd op de baan. Hierbij was er een verdienstelijke tweede plaats voor Tomm Kruis uit Steenwijk in de ST 250 A klasse, die dezelfde plaats wist te behalen in de VT klasse na een zeer sterke start van de middag met een overwinning in de eerste manche. Wessel de Jong uit Wier wist de 2e en 3e manche voor zich op te eisen en daarmee de overwinning veilig te stellen.

Finn Dolstra is de grootste lokale held

Maar de grootste lokale held was ook de kleinste. Finn Dolstra stal de harten van het publiek en de organisatie door zowel op de zaterdag als de zondag op zijn PW50 rond te toeren en daarmee zijn ontwikkeling in de renbaansport voort te zetten. Grootste domper hierbij was dat na twee dagen motorsport Finn als enige het circuit Schapendrift met de ambulance moest verlaten door een ongelukje op het springkussen op de zondag.

Prachtige oude Kreidlers en Zündapps aan de start

Op de zondag was het voor de aanwezigen vooral genieten van de manches van het ’50 cc Classic grasbaanteam’. Prachtige oude Kreidlers, Zündapps, maar ook de bekendere motorsportmerken van weleer kwamen aan start. Nog karakteristiek met ronde nummerplaten en spatborden ronden de klassiekers hun manches voor een publieke belangstelling die wel wat later op gang kwam bij het zonnigere weer.

Maar de zondag haalde het qua publiek niet bij de volle bezetting van de zaterdag. De zaterdag kende met een feesttent die tot de ‘coronamax’ gevuld was een fantastische afsluiting van een dag baanrensport. Het publiek hoste en deinde op de muziek van de geweldige gelegenheidsformatie tot middernacht en het was voor velen een opgave om er weer tijdig te staan op de zondag, maar dat zijn juist de signalen van een zeer geslaagd weekend grasbaanrace in Basse.

Nieuws

menu