Grasbaanraces Basse: twee dagen feest. Mooi spektakel op het zandcircuit aan de Schapendrift

Grasbaanraces voor het hele gezin. Foto: Wilbert Bijzitter

Het laatste weekend van juli staat dit jaar in Basse in het teken van de grasbaanraces op het circuit Schapendrift op zaterdag 30 en zondag 31 juli. Op zaterdag is het aan de rijders van de ‘VTBM baansport’ vereniging aangevuld met vele lokale rijders, om er een spektakel van te maken. Op de zondag is er een classic grasbaanwedstrijd in samenwerking met het ’50 cc Classic grasbaanteam’ en zijn er zitmaaierraces.

Op zaterdag 30 juli starten de training van de VTBM coureurs om 10.00 uur en zijn de wedstrijden vanaf 12.00 uur gepland. Het circuit Schapendrift kent een lange historie in de grasbaansport en staat er om bekend dat vooral bij langere droge perioden er een harde baan is, waar de snelheden hoog zullen zijn. De specialcoureurs hadden in het verleden wel de ervaring dat ze over een betonbaan reden zo hard als het ging tijdens onder andere het NK in 1994. De specials zijn deze editie niet van de partij, maar verder is het aanbod groot voor alle klassen en heats en spektakel genoeg voor het publiek.

Ruim honderd coureurs worden aan de start verwacht in de klassen; 50cc, 65cc 85cc, bromfiets, 125cc jeugd, dames, veteranen, 125cc senioren, ST 250, VT en de ST 500 klasse. In de diverse klassen strijden regionale rijders mee. In de 85 cc zullen de 3 lokale talenten uit Paasloo en Oldemarkt meestrijden met de VTBM, maar voor de 125cc en gecombineerde 250 / 450 cc klasse zijn er aparte heats met respectievelijk 6 en 13 regionale rijders. De wedstrijden zullen rond 17:30 uur zijn afgelopen en aansluitend is er de prijsuitreiking en vanaf 20.30 uur treed de band ‘Halsband’ op in de feesttent, waarmee de eerste grasbaandag feestelijk zal worden afgesloten.

Klassieke grasbaanmotoren

Op zondag 31 juli beginnen de trainingen eveneens om 10.00 uur en de wedstrijden om 12.00 uur. Dit maal is het aan de circa 60 rijders van de ’50 cc Classic grasbaanteam’ die naar Basse afreizen om hun klassieke grasbaanmotoren te showen, maar ook flink de sporen te geven. Ditmaal wordt het programma van de grasbaanrace aangevuld met demoraces van circa 15 zitmaaiers van de club ’t Hogeland – Baflo en zijn nemen ook vijf crossuads mee voor de demo. De zondag zal eveneens muzikaal worden opgeluisterd, ditmaal door het duo Mark & Kees, die akoestische meezingers spelen vanaf 18.00 uur. Hiermee zal een weekend vol grasbaansport en zitmaaier demo’s feestelijk worden afgesloten op circuit Schapendrift.

Nieuws

menu