Grasveld Holslootbrink in Eesveen ondergaat metamorfose: pluk- en beleeftuin is geopend

Samen de tuin te onderhouden zorgt voor contacten tussen de buurtbewoners.

Samen de tuin te onderhouden zorgt voor contacten tussen de buurtbewoners. Foto: Wilbert Bijzitter

In Eesveen is zaterdagmiddag een beleeftuin/ontmoetingsplek feestelijk geopend.

Het idee om het gras/uitlaatveldje tussen Holslootbrink 24 en 26 te transformeren kwam in de coronaperiode. „Hierdoor hadden we als buurtbewoners weinig contact. Toen kwam het idee om het grasveld te verfraaien”, vertelt Joke van der Heide, één van de initiatiefnemers.

Afgelopen zomer heeft een aantal buurtbewoners de handen uit de mouwen gestoken en is er een mooie beleeftuin ontstaan, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen werken in de tuin. „Het is een low budget project geworden door zoveel mogelijk zelf te doen. En we hebben hulp gekregen van ‘Kern met Pit’ van KNHM.”

De tuin is ook een pluktuin: bloemen, bramen, kruiden, frambozen en tomaten kunnen worden geplukt.

Afgelopen zaterdag was de opening met drankje, lekkernijen en de buurtbewoners staken nog eens de handen uit de mouwen: gezamenlijk werd een insectenhotel gebouwd. Kinderen konden zich creatief uitleven met knutselen.

Na deze opening gaan de buurtbewoners de tuin onderhouden. „We hebben een WhatsApp groep en daarin spreken we af wanneer we in de tuin gaan werken. Het gaat om het contact, elkaar ontmoeten…”