Grietje Bakker uit Paasloo maakt opmerkelijke carrièreswitch. Ze had een kantoorbaan en heeft nu onzeker bestaan als cateraar: 'Het gaat echt door de maag'

Je moet het maar durven: je goedbetaalde vaste baan als communicatieadviseur opgeven voor het onzekere bestaan als cateringondernemer gespecialiseerd in ontbijtservice. Grietje Bakker (36) volgt haar passie voor koken en eten. „Ik doe nu iets wat ik écht leuk vind!”

Grietje Bakker in haar kookstudio aan huis.

Grietje Bakker in haar kookstudio aan huis. Foto: René Wiegmink

Vrijdagmiddag ruikt het zoet in de keuken van Grietje. „Nog twee minuten, dan is de granola klaar.” Ze wijst naar de oven. Op haar keukentafel liggen zelfgemaakte besteksetjes en op het aanrecht eitjes met vrolijk geschilderde gezichtjes. „Morgen ga ik ontbijtjes bezorgen in Steenwijk, Tuk en Willemsoord.”

De eigenaresse van cateringbedrijf The Taste of Love is geboren in Nijeveen. Sinds zes jaar woont ze in Paasloo, waar haar vriend camping De Eikenhof runt.

Stress

Aan de keukentafel vertelt Grietje over het ontstaan van haar cateringbedrijf. „Ik heb Communicatiewetenschappen gestudeerd en werkte bij een groothandel in groente en fruit als communicatieadviseur. Ik dacht altijd: dit is de baan die ik wilde hebben, maar achteraf vond ik het helemaal niet zo leuk. Ik maakte lange dagen met hoge werkdruk en ervoer veel stress.”

Coach Margriet Spijksma helpt haar daarom in 2018 met ontdekken wat ze echt leuk vindt. Grietje komt uit op koken, dat van jongs af aan haar grote passie is. „Als kind maakte ik al ontbijtgerechtjes voor mijn ouders op Vader- en Moederdag en hielp mijn beppe met het schillen van de wortels.”

Ontbijtservice

Samen met haar coach maakt Grietje haar ideeën concreet en stippelt ze een weg uit naar een bedrijf. Ze besluit zich te gaan richten op ontbijtservice, borrelplankjes, taarten, granola en kookworkshops. Daarvoor behaalt ze de benodigde papieren en schrijft ze haar bedrijf eind 2018 in bij de Kamer van Koophandel. Voor de bedrijfsnaam The Taste of Love heeft ze een simpele verklaring. „Liefde gaat door de maag. Eten verbindt mensen en ik vind het heerlijk om mensen te zien genieten van dingen die ik met liefde heb gemaakt.”

Na de geboorte van haar zoontje Niek in februari 2019, zegt ze haar baan op. Een radicaal besluit, erkent ze. „Maar als ik het nu niet doe, dan doe ik het nooit. Altijd is er wel een excuus.” Haar sprong in het diepe pakt goed uit. „Meteen nadat ik mijn bedrijf had aangekondigd op sociale media, kreeg ik al de eerste aanvragen voor ontbijtjes.”

De eerste periode combineert ze dat met een parttime baan als showroomkok bij Boer in Staphorst. Al gauw wordt dat te druk. Ze besluit bovendien om te stoppen met taarten en borrelplankjes en zich helemaal te richten op de ontbijtservice, granolalijn en, zodra het weer kan, kookworkshops. Voor de toekomst droomt Grietje van een eigen locatie, waar ze haar bestellingen kan voorbereiden en kookworkshops kan geven. Ook hoopt ze ooit haar granola te gaan verkopen aan winkels met streekproducten.

Kilo’s granola

Inmiddels heeft Grietje al honderden mensen met haar ontbijtservice verrast of zoals ze zelf zegt ‘hen het lekkerste begin van de dag gegeven’. Daarbij maakt ze onderdelen van de ontbijtjes zoveel mogelijk zelf. Ze bakt meergranenbrood en croissantjes en bereidt jam van het seizoen.

Daar voegt ze streekproducten aan toe, zoals scharreleieren van boer Jansen uit Paasloo, kaas van Kaasboer Egbert uit Scheerwolde en yoghurt van de Zuivelboerin uit Blesdijke. Granola kun je ook bij Grietje bestellen. Ze bakt wekelijks kilo’s van het ontbijtproduct. „Het is echt lopende bandwerk. Door veel platen te testen heb ik mijn eigen recept ontwikkeld met noten, zaden, havermout en honing.”

Met liefde gemaakt

Topdrukte ervaart Grietje voor Valentijnsdag. Meer dan honderd Valentijnontbijtjes heeft ze voor die dag bereid. Een andere haast ‘militaire operatie’ is het samenstellen van 225 ontbijtjes voor medewerkers van Arriva, die ze per post verstuurde.

Een geluk bij een ongeluk is dat het restaurant van de camping gesloten is en ze daar volop ruimte heeft om alle dozen te vullen. „Pasen en Moederdag zijn voor mij ook mooie momenten om uit te pakken met ontbijt”, blikt ze alvast vooruit. En als straks de camping zich weer vult met gasten, vinden haar Ontbijttassen vast ook weer veel aftrek.