GroenLinks: ‘enquêtes gemeente Steenwijkerland zijn onbetrouwbaar’

Ook inwoners buiten Steenwijkerland kunnen de enquêtes invullen. Geen goede zaak vindt GroenLinks.

Ook inwoners buiten Steenwijkerland kunnen de enquêtes invullen. Geen goede zaak vindt GroenLinks. Foto: Mediahuis Noord

De enquêtes, die de gemeente Steenwijkerland (via steenwijkerlandpeilt.nl) houdt, zijn op voorhand al onbetrouwbaar en geven geen goed beeld, stelt de GroenLinks-fractie van Steenwijkerland.

De gemeente houdt regelmatig enquêtes via www.steenwijkerlandpeilt.nl . Leden van het Inwonerspanel ontvangen een uitnodiging voor het onderzoek via de mail. Ook als je geen lid bent van het Inwonerspanel kun je meedoen aan het onderzoek. De meest recente enquête betrof de nieuwe bestuursperiode (2022-2026), die er aan zit te komen. Maar ook onderwerpen als leefomgeving, gemeentelijke dienstverlening, duurzame energie en openbaar vervoer kwamen aan bod.

Geen garantie

De fractie van GroenLinks had al eerder vragen gesteld, omdat iedereen een onbeperkt aantal keren een enquête kan invullen. Het college van burgemeester en wethouders antwoordde toen dat zij geen garantie kan geven dat enquêtes slechts eenmaal door inwoners van Steenwijkerland worden ingevuld. „Na afloop van de onderzoeken kijken we heel goed naar de resultaten. Zien we daar dat er bijvoorbeeld meerdere precies dezelfde reacties op de open vragen zijn gegeven, dan nemen we deze reacties niet mee in de analyse. Ook houden we in de gaten hoeveel reacties er zijn gekomen. We bekijken of dit aantal overeen komt met de verwachting. Als er heel veel meer reacties komen dan verwacht, is dat reden om extra goed naar de (betrouwbaarheid van) de reacties te kijken.”

Niet afdoende

Het college wenst niet dat inwoners een emailadres moeten invullen. „Alternatieven om een enquête op de juiste manier uit te zetten heeft u niet gegeven. Voor GroenLinks is deze beantwoording niet afdoende temeer omdat er nu wederom een enquête is uitgezet waarvoor niet ingelogd hoeft te worden en zelfs door mensen uit bijvoorbeeld Den Helder, Vlissingen en Maastricht kunnen worden ingevuld. Omdat dit niet te controleren is. Wij hebben een inwoner van Hollands Kroon gevraagd om de enquête in te vullen (en niet te versturen). Zij beaamde dat zij de enquête in kon vullen”, aldus Aletta Makken en Ronald van Vlijmen van GroenLinks.

„Resultaten uit alle enquêtes die op deze manier worden uitgezet zijn dus op voorhand al onbetrouwbaar en geven geen goed beeld. Toch worden resultaten wel als dusdanig meegewogen in bijvoorbeeld raadsvoorstellen”, vervolgen zij.

Vragen

GroenLinks stelt de volgende vragen: „Bent u net als GroenLinks van mening dat het handmatig controleren van enquêtes geen oplossing biedt voor oneigenlijk gebruik? Bent u bereid de mogelijkheden te onderzoeken zodat alleen inwoners van Steenwijkerland kunnen deelnemen aan enquêtes? Kunt u ons op de hoogte brengen van de oplossing die ervoor zorgt dat alleen inwoners van Steenwijkerland enquêtes kunnen invullen? Bent u bereid tot aan het vinden van een degelijke oplossing, geen enkele enquête nog uit te zetten?”