GroenLinks wil gratis mondkapjes voor mensen met lage inkomens

FNV: kosten mondkapjes zijn niet op te brengen voor lage inkomens ANP

„Is het college van burgmeester en wethouders bereid om mondmaskers, type IIR, gratis beschikbaar te stellen voor mensen met lage inkomens? Daaronder ook de mensen die in stille armoede leven?”, vraagt GroenLinks Steenwijkerland.

Het dragen van mondkapjes is aangescherpt. Het meest goedkope middel, een zelfgemaakt mondkapje, is niet meer afdoende. Er wordt geadviseerd om mondkapjes, type IIR, te gebruiken.

GroenLinks maakt zich zorgen en heeft bij een lokale aanbieder de prijzen geïnventariseerd voor de diverse mondkapjes:


Mondmasker, stof, herbruikbaar: € 2,99 (per gebruik komt dit neer op € 0,03)

Niet medisch mondmasker, niet herbruikbaar: € 3,99 (per gebruik komt dit neer op € 0,08)

Medisch mondmasker, type IIR, niet herbruikbaar: € 5,59 (per gebruik komt dit neer op € 0,11)


„Dit betekent voor en gezin bestaande uit 2 ouders en 3 kinderen een prijsstijging van ruim € 10,- per maand voor het gebruik van het medisch mondmasker. Voor mensen met een minimum inkomen een behoorlijk bedrag”, zeggen Ronald van Vlijmen en Aletta Makken van de GroenLinks-fractie.

Ook FNV stelt dat de kosten van mondkapjes en zelftests zijn niet meer op te brengen voor mensen met lage inkomens. De vakbond pleit voor een landelijke regeling om de kosten voor die groep mensen te compenseren.

De GroenLinks-fractie van Steenwijkerland stelt ook lokaal deze vraag. „Bent u op de hoogte van deze prijsstijging? Bent u van mening dat bescherming van je gezondheid niet afhankelijk zou moeten zijn van de inkomsten die iemand heeft? Is het college bereid om mondmaskers, type IIR, gratis beschikbaar te stellen voor mensen met lage inkomens? Daaronder ook de mensen die in stille armoede leven?”

Nieuws

menu