Grote Clubactie breekt weer record. Verenigingen uit Steenwijkerland dragen met ruim dertigduizend euro bij aan opbrengst van bijna 13 miljoen

De totaalopbrengst van de Grote Clubactie dit jaar breekt weer alle records. Er werd bijna 13 miljoen euro opgehaald. Ook in Steenwijkerland was er een mooie opbrengst.

De totaalopbrengst van de Grote Clubactie dit jaar breekt weer alle records. Er werd bijna 13 miljoen euro opgehaald. Ook in Steenwijkerland was er een mooie opbrengst. Foto: Grote Clubactie

Met een opbrengst van bijna 13 miljoen euro verbreekt de Grote Clubactie voor het derde jaar op rij al haar records. Verenigingen uit Steenwijkerland haalden samen 30.054 euro op.

De Grote Clubactie is de grootste fondsenwervende actie voor amateur sport-, cultuur- en hobbyverenigingen van Nederland en maakt het voor clubs mogelijk om ook in deze dure tijden extraatjes te blijven organiseren voor hun leden. Zo kunnen verenigingen nieuw materiaal aanschaffen of vrijwilligersdagen organiseren. Uit liefde voor de club hebben mensen zich meer dan bereid getoond om een steentje bij te dragen.

Dit jaar gingen 350.000 leden van 5.500 verenigingen samen langs de (digitale) deuren. Dit jaar bleek dat men meer dan ooit bereid was om een club te steunen. Een lot kostte 3 euro, waarvan 80 procent direct naar de vereniging gaat. Op 6 december vindt de trekking plaats.

Opbrengst Steenwijkerland

Ook in de gemeente Steenwijkerland is er dit jaar weer een mooie opbrengst. In totaal werd er 30.054 europ opgehaald. Hiervan gaat 80 procent naar de club. Dit jaar deden in Steenwijkerland de volgende clubs mee, zij haalden de volgende bedragen op, Steenwijk: Noveas (2973 euro), MHC Steenwijk (2769 euro), BC Arta-Steenwijk (2580 euro), MTB Havelte e.o. (1794 euro), Christelijke Sportvereniging Advendo (696 euro), Steevast (654 euro), Crescendo (492 euro) en Atletiek Vereniging Start 78 (342 euro).

Tuk: Stichting Budo Promotie Overijssel (2898 euro) en LTC Steenwijk (813 euro). Oldemarkt: Sportvereniging Sport Vereent (3000 euro), D.I.O.S. (1077 euro) en Oldemarkter Fanfare (966 euro). Vollenhove: Sportvereniging SV.VENO (2550 euro).

Giethoorn: Sportvereniging Giethoorn Samen Een Voetbal (1551 euro), SV Giethoorn Samen Een Gymnastiek (1305 euro), Sportvereniging Giethoorn Samen Een Tennis (258 euro) en Sv Giethoorn SE Volleybal (132 euro). Steenwijkerwold: SV Steenwijkerwold (1248 euro). Wanneperveen: Voetbalvereniging Oranje-Zwart (1170 euro). Belt-Schutsloot: Chr. Muziekver. Excelsior (786 euro).

Geweldig gebaar

„Prachtig dat mensen ook in deze tijden bereid zijn om ‘hun cluppie’ te steunen. Dit is een geweldig gebaar naar het verenigingsleven en al hun vrijwilligers”, laat algemeen directeur van de clubactie Frank Molkenboer weten. „Wat me elk jaar opnieuw raakt is niet zozeer het aantal verkochte loten, maar het feit dat zoveel leden van verenigingen zich inzetten voor hún club. Het is een vrijwilligersgebeuren, van jong en oud, met een sterk sociaal karakter. Recent onderzoek toont aan dat men juist meedoet om elkaar en hun club te helpen. Zo is het in 1972 ooit bedacht en dat is ook al 50 jaar de kracht van de Grote Clubactie.”

De Grote Clubactie heeft financieel, sociaal én maatschappelijk grote impact, vindt ook koning Willem-Alexander: „Verenigingen verbinden en zijn de bouwstenen van onze maatschappij. Met de Grote Clubactie krijgen verenigingen overal in Nederland een extra financieel steuntje in de rug. Clubs in sport, hobby en cultuur blijven daardoor toegankelijk voor iedereen. Geweldig dat zoveel enthousiastelingen zich steeds weer inzetten om de actie tot een daverend succes te maken.”