Havenmeester Rob voelt zich in de haven als een vis in het water. 'Als je geen mensen-mens bent, heb je hier niets te zoeken'

Als havenmeester van de Zuiderkluft heeft Rob Huisman uit Steenwijk ‘never a dull moment’. In de passantenhaven zoeken steeds meer booteigenaren een ligplaats, terwijl de camperplaats sinds begin mei al helemaal vol staat.

Rob Huisman is havenmeester van passantenhaven De Zuiderkluft.

Rob Huisman is havenmeester van passantenhaven De Zuiderkluft. Foto: Ren� Wiegmink

De passantenhaven is via de weg niet zo gemakkelijk te vinden. Om het mij eenvoudig te maken, springt Rob Huisman voor het interview in de auto, filmt de route vanaf de Cornelisgracht en stuurt die per WhatsApp naar mij toe. „Twee keer links en een bruggetje over, kan niet missen.”

Voor Rob is die service vanzelfsprekend. „Een goede havenmeester is gastvrij, maar ook stressbestendig en rechtlijnig”, vertelt hij in het havenkantoor. Dit beroep oefent hij nu voor het derde seizoen uit, jaarlijks van 1 april tot 1 november. Daarbij werkt hij samen met Zef Wealbers uit IJhorst. Ze hanteren daarbij een vast rooster. Het werk bevalt hem prima. „Je werkt altijd met gasten, hebt veel vrijheid, volop ruimte en never a dull moment,” vat Rob dat samen.

Hiermee bedoelt hij gasten een plek wijzen in de haven of op de camperplaats, onderhoudswerkzaamheden, reparaties, gras maaien, het sanitair schoon houden en 1001 vragen beantwoorden. In totaal beheert Rob 60 ligplaatsen in de haven, 20 in het kanaal en 30 camperplaatsen op het veld naast de haven. „Dit is echt mijn ding, ik voel me hier als een vis in het water,” zegt Rob.

Huwelijksaanzoek

Tussen alle die dagelijkse werkzaamheden door maakt de havenmeester veel leuke momenten mee, zoals feestjes en barbecues. Ook was hij getuige van een huwelijksaanzoek in de haven. Daarnaast maakte hij ook meerdere keren stressvolle dagen mee. „Ik heb eens een drenkeling uit het water moeten trekken en EHBO verlenen aan iemand die hartproblemen kreeg.” Een enkele keer zorgden jongeren voor geluidsoverlast en ontstond er ook weleens onenigheid tussen gasten wat op een handgemeen uitliep. „Het warme weer in coronatijd gaf vorig seizoen sommige mensen een kort lontje. Je krijgt van alles voor je kiezen. Als je geen mensen-mens bent, heb je hier niets te zoeken.”

Op de dag van het interview is het redelijk rustig in de haven. De camperplaats is wel helemaal vol. De eigenaren van de campers zitten op deze dag bijna allemaal op tuinstoelen in het zonnetje. „Hier krijg je echt een campinggevoel. Als er eentje weg gaat, dan schuiven anderen door naar een betere, vrijgekomen plaats. Net een stoelendans.”

Out of Afrika

Na een half uurtje moet Rob weer aan de slag. In kantoor staan een paar campergasten, die hem een vraag komen stellen. Ook wil hij nog aan het werk met het groenonderhoud. De komende maanden is hij zo nog wel even bezig. In de herfst en winter is de haven gesloten. Dan verdient Rob de kost als beheerder van een kantorenverzamelgebouw en vrachtwagenchauffeur. Hij is bovendien ondernemer en verkoopt met zijn bedrijf Out of Afrika, huiden en vachten in Steenwijk en wijde omgeving op markten en via zijn webshop. Op kantoor werken, zoals hij vroeger deed, wil hij nooit meer. Rob herhaalt het nog maar eens een keer: „Nooit saai!”