Havenvisdag in kolk van Blokzijl: Jeugd wordt rustig en blij van vissen

„Wij hebben er al twee en zij nog niks”, glundert de 9-jarige Ries Teler uit Okkenbroek van oor tot oor. Met ‘zij’ bedoelt hij de drie sportvissers, die een eindje verderop aan de Havenkolk in Blokzijl nog geen enkele vis hebben kunnen verschalken. Ries zit bij de beginnersgroep en samen met zijn vismaatje Luuk Hendriks (12) uit Bathmen kan hen een lichte vorm van leedvermaak niet worden ontzegd.

De Sportvisserij Oost-Nederland en hengelsportvereniging Het Baarsje uit Blokzijl hadden afgelopen zaterdag een mooie zonnige dag uitgekozen voor de Havenvisdag.

De Sportvisserij Oost-Nederland en hengelsportvereniging Het Baarsje uit Blokzijl hadden afgelopen zaterdag een mooie zonnige dag uitgekozen voor de Havenvisdag. Foto: Wilbert Bijzitter

In vrij korte tijd hebben zij als groentjes in de hengelsport twee zwartbekgrondels aan de haak geslagen, terwijl de doorgewinterde sportvissers nog ietwat mistroostig naar hun dobbers staren, die maar niet kopje onder willen gaan. De 14-jarige Keano Jansen uit Oldebroek, die met lede ogen toeziet hoe de onervaren vissertjes er in slagen al twee vissen uit het troebele water te takelen, verandert zijn tactiek en legt zijn drijvend alarmstaafje dicht bij de kade. Daar zit meer vis, denkt hij, maar een half uurtje later blijkt deze strategie toch niet te hebben gewerkt.

21 beginners