Heel Steenwijkerland schoon: doe zaterdag 18 maart mee met de Landelijke Opschoondag

Joost Monninkhof verzamelt zwerfafval in Giethoorn. Foto: Bertha van Dijk

De Landelijke Opschoondag komt er weer aan. Volgende week zaterdag, 18 maart, houdt heel Nederland een grote voorjaarsschoonmaak van straten, pleinen en buurten. Ook in Steenwijkerland komen de zwerfvuilteams van Stichting Duurzaam Steenwijkerland in actie. Onder andere in Steenwijk, Oldemarkt, Giethoorn en Vollenhove. Zo gaat iedereen met een mooie, schone straat het voorjaar in.

Zwerfvuil staat in de top 3 ergernissen. Maar liefst 95 procent van de Nederlanders ergert zich hieraan. Bovendien kost het de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar om op te ruimen. Samen kan hier wat aan gedaan worden, want zwerfvuil voorkomen begint bij jezelf.

Veel afval vergaat niet

Wie goed om zich heen kijkt ziet regelmatig afval liggen. Veel van dit vuil vergaat niet. Een bananenschil kan wel 1 tot 3 jaar overleven in de natuur. Kauwgom doet er minstens 20 jaar over. En een blikje vergaat nauwelijks. Niet-natuurlijke materialen worden uiteindelijk piepkleine deeltjes. Die komen terecht in de bodem en in het water, en daarmee ook in ons eten.

Elke dag beter

Regelmatig schoonhouden is een goede manier om een plek afvalvrij te houden. Joost Monninkhof verzamelt afval in Giethoorn: „Zwerfvuil zie ik elke dag en daarin neem ik graag het initiatief. Een vuilniszak zit standaard in mijn jaszak. Door het op te ruimen hoop ik dat het oproept om er niet meer bij te gooien. Je laat elke dag iets beter achter dan je het gevonden hebt. Dat vind ik heel mooi.”

Opruimtips van een pro

Zaterdag 18 maart gaat Joost ook op pad: „Niets is zo irritant als een dicht waaiende zak, dus neem een afvalzakring mee. En een omgeving kan schoon lijken, maar kijk verder om je heen. We wonen in een waterrijke omgeving en de meeste troep haal ik met een hark uit sloten. Denk aan flesjes, handschoenen van het tanken, snoeppapiertjes en blikjes. Zo houden we de omgeving écht schoon.”

Doe mee

Wie ook wil bijdragen aan een schone leefomgeving kan zich aansluiten bij één van de zwerfvuilteams. In Steenwijk bij Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4, in Oldemarkt bij Family Het Hof aan de Hoofdstraat 2, in Giethoorn bij Grachthof aan het Binnenpad 54 en in Vollenhove bij Pand 17 aan Weg van Rollecate 17A.
Om 9.30 uur is de inloop en om 10.00 uur wordt gestart met het verzamelen van zwerfafval. In Giethoorn is de start om 10.30 uur.

Stel zelf een team samen

Geen team in de buurt? Stel er zelf één samen en laat dit weten via info@dzst.nl . Je krijgt dan opruimsets in bruikleen van Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Deze set bestaat uit een grijper, handschoenen, hesje en vuilniszakken.

Nieuws

menu