Henny en Wim Kuik stoppen in september met De Halte in Blokzijl. Klanten gaan 'de lekkerste patat van de regio' missen

Toen Henny (70) en Wim Kuik (67) wereldkundig maakten dat ze na 43 jaar zouden stoppen (‘wij komen ook een beetje op leeftijd hè?’) met hun mini resto De Halte in Blokzijl kwam er al snel een stortvloed van reacties op de Facebookpagina van het ‘cafetaria’ aan het Oude Verlaat.

Henny en Wim Kuik van cafetaria De Halte in Blokzijl samen hun twee kleinkinderen.

Henny en Wim Kuik van cafetaria De Halte in Blokzijl samen hun twee kleinkinderen. Foto: René Wiegmink

Iedereen gunt het echtpaar nog veel mooie jaren, maar ook iedereen geeft aan dat ze de Kuik-patat, ‘de lekkerste van de regio’ heel erg zullen missen. De Halte is een begrip in Blokzijl, zo blijkt uit de vele reacties.

Tot september

Tot september, geven zij aan, blijven ze frietjes en andere snacks nog bakken in het knusse mini resto, maar daarna hopen ze dat De Halte een nieuwe eigenaar heeft die de zaak overneemt. „Het zou leuk zijn als de snackbar blijft”, is de wens van de huidige eigenaar, die ook nog 33 jaar (1977-2010) havenmeester is geweest in het pittoreske havenstadje.

Wim Kuik wist ruim vier decennia geleden niet zo goed wat hij na de middelbare schoolopleiding wilde worden. Zijn moeder had een drogisterij en zijn vader was schilder, maar dat trok hem niet aan. Wim liet zich testen en daaruit bleek dat hij geschikt zou zijn voor een baan in de horeca. Zo kwam het dat de werkplaats van zijn vader verbouwd werd tot een horecabedrijfje waar Wim en Henny de scepter gingen zwaaien.

Paardentram

Ze schreven een prijsvraag uit voor de naam van de horeca-onderneming en Aleida van der Linde uit Blokzijl won uiteindelijk met de naam De Halte. Die herinnert aan de panden tegenover De Halte waar in het verleden de remise van de paardentram was gevestigd. Daar werden de paarden gewisseld.

Henny en Wim hebben in al die jaren met veel plezier in De Halte gewerkt. Het afgelopen anderhalf jaar raakte de lol er een beetje af vanwege de beperkingen door de coronamaatregelen. “Het werd er niet gezelliger op”, zegt Wim. Binnen mochten er geen consumpties meer worden genuttigd. “Het was alleen maar bellen en bestellen”, voegt hij er aan toe.

“Je bent er nooit klaar mee”, zegt Wims’ echtgenote Henny over de werkzaamheden in De Halte. “Als je de deur dicht deed betekent dat nog niet dat je klaar bent. Er moet nog worden schoongemaakt en de administratie moet dan ook nog worden gedaan. Ja, er gaat veel vrije tijd inzitten”, lacht Henny.

Geen klap uitgedeeld

Het echtpaar Kuik zegt dat ze volop genieten van de bedrijvigheid in het centrum van Blokzijl en van een praatje maken met de (vaste) klanten. „En er is hier in al die jaren nog nooit een klap uitgedeeld, geen enkele vechtpartij”, gaat Wim prat op de constatering dat het nooit hommeles is geweest in de zaak.

De voetballers van Blokzijl wisten De Halte ook te vinden. Zij kwamen er vaak samen op de zondagmiddag om er een biertje te drinken. De service van Wim Kuik ging nog wel eens verder dan het aanreiken van een patatje. „Ik bracht soms, als het laat was, jonge klanten naar huis of naar de dancing in Marknesse. Ik liet een meisje ’s avonds laat niet alleen naar huis gaan.”

De aankondiging van het vertrek zorgde op social media voor een vloedgolf aan reacties. ‘Bedankt voor al die jaren lekkers en een praatje’, schrijft Nienke Bergkamp op de Facebookpagina van De Halte. ‘Dit bericht doet je weer denken aan de mooie tijden en fijne samenwerking. Alweer 30 jaar geleden is het dat ik als jong ventje bij jullie begon. Dit heeft mij deels gevormd tot wie ik nu ben’, laat Willem Marsman weten.

Henk Bakker schrijft: ‘Van alle herinneringen die ik heb aan De Halte is bijna een boek te schrijven. De zondagmiddagen met de jeugd van Blokziel, de donderdagavonden na de voetbaltraining.’