Herinrichting extreem gevaarlijke kruising moet aantal ongevallen drastisch terugdringen. 'Het was Russische roulette op kruising De Klosse'

„Het was soms net Russisch roulette op de kruising”, verzucht een van de bewoonsters van de buurtschap De Klosse. „Gaat het goed of gaat het niet goed”, dachten wij vaak als auto’s veel te hard de kruising naderden en plotseling afremden.”

De bewoners van De Klosse zijn blij dat het kruispunt wordt aangepakt en verkeersveiliger wordt gemaakt.

De bewoners van De Klosse zijn blij dat het kruispunt wordt aangepakt en verkeersveiliger wordt gemaakt. Foto: Wilbert Bijzitter

De bewoners van de buurtschap hopen dat met de herinrichting van de kruising Klosseweg-Gasthuisdijk-De Bramen het aantal ongevallen, waarvan een met dodelijke afloop, drastisch zal afnemen. Want ze hebben het in de afgelopen jaren behoorlijk voor de kiezen gekregen in de buurtschap.

‘Er werd veel te hard gereden’

De frequentie van het aantal vaak ernstige ongelukken op de kruising nam in de afgelopen jaren alleen maar toe. Dat kwam volgens de bewoners van de buurtschap door een extreme toename van toeristisch en landbouwverkeer van en naar Giethoorn. „En er werd veel te hard gereden”, luidde de aanklacht van de bewoners.

Bewoners blij met herinrichting gevaarlijke kruising

Die werd het in 2019 te gortig en er werd een brief geschreven naar de gemeente Steenwijkerland met het dringende verzoek om maatregelen te nemen. Maandagochtend gaf wethouder Marcel Scheringa het startsein voor de herinrichting van de gevaarlijke kruising tot volle tevredenheid van de buurtbewoners. Die waren ook zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente om het kruispunt aan te pakken en verkeersveiliger te maken. „De gemeente heeft het fantastisch gedaan, we hadden steeds goed overleg”, waren de loftuitingen vanuit de buurtschap. Over twee weken worden de werkzaamheden door aannemersbedrijf Oosterhuis uit Nijeveen afgerond.

Betrokken bij nasleep

De omwonenden hopen dat het met de spanningen vanwege het aantal ongevallen een stuk minder zal worden. In veel gevallen raakten zij ook betrokken met de nasleep van een ongeluk. „Bij ons kwamen nog wel eens slachtoffers binnenlopen om even bij te komen met een glaasje water. En gezamenlijk met andere buurtbewoners maakten wij de straat weer schoon.”

‘Blij dat we met de werkzaamheden kunnen starten’

Wethouder Scheringa wenste de buurtbewoners een plezieriger woongenot toe als de kruising straks is gereconstrueerd. „Het aantal ongelukken dat hier plaatsvond was meer dan gemiddeld. Hopelijk wordt dat nu een stuk minder. Ik ben blij dat we met de werkzaamheden kunnen starten”, aldus Scheringa.

Twee t-splitsingen

Samen met de omwonenden heeft de gemeente gekeken hoe er meer overzicht op de kruising kan komen en de snelheid afgeremd kan worden. Dit wordt nu opgelost door twee t-splitsingen te maken. Het verkeer kan dan niet anders dan afremmen. Dat verkleint het risico op een ongeval.

Wethouder Scheringa: 'Het aantal ongelukken dat hier plaatsvond was meer dan gemiddeld'

Vanaf maandag tot en met vrijdag 23 juli is de kruising De Klosse afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er zijn dan omleidingen. Voor fietsers en voetgangers is met de eigenaren van de aanliggende percelen een oplossing gevonden. Voor hen is dichtbij een omleiding aanwezig.