Horeca College Weerribben Wieden volgend schooljaar van start

Studenten krijgen een dag in de week les en gaan daarnaast meteen aan de slag bij Steenwijkerlandse horecabedrijven om de kneepjes van het vak te leren. Archieffoto: Sieb van der Laan

Door de coronacrisis lagen de plannen even op een wat lager pitje. Maar inmiddels staat het Horeca College Weerribben Wieden stevig in de steigers. Vanaf dit jaar kunnen scholieren en zij-instromers er terecht voor een carrière als kok of gastheer/gastvrouw.

Wethouder Bram Harmsma is blij met de gloednieuwe opleiding die in augustus 2022 van start gaat: „Je ziet dat er in de horeca dringend behoefte is aan goed personeel. Er is echt een tekort. Dan moet je niet bij de pakken neerzitten, maar actief aan de slag gaan en met creatieve oplossingen komen. En dat is hier ook gebeurd. Het Horeca College biedt een super aantrekkelijke combinatie van leren en werken in een fantastisch gebied. En mooi meegenomen: je kunt bij het college je MBO-diploma in 1 in plaats van 2 jaar halen.” Studenten kunnen zich vanaf dit voorjaar aanmelden.

Samenwerking

Het Horeca College Weerribben Wieden is een samenwerking tussen inmiddels een tiental horecaondernemers, Koninklijke Horeca Nederland, KopTop, Stichting Weerribben-Wieden en de gemeente. Studenten krijgen een dag in de week les en gaan daarnaast meteen aan de slag bij Steenwijkerlandse horecabedrijven om de kneepjes van het vak te leren. De aangesloten ondernemers betalen een jaarlijkse bijdrage. Wethouder Bram Harmsma: „Als gemeente zien we de noodzaak ervan en willen we er ook een boost aan geven. Vandaar dat we hebben gezegd: het eerste jaar nemen wij die ondernemersbijdrage voor onze rekening.”

De voorbereidingen om van start te kunnen gaan zitten inmiddels in de afrondende fase. Onderdeel daarvan zijn ook gesprekken over een campus waar studenten terecht kunnen voor woonruimte. Voor meer informatie over het Horeca College kan contact worden opgenomen met Nickie de Vries, telefoonnummer 06 - 11 22 52 59 of via actieplanwerk@steenwijkerland.nl.

Mismatch op arbeidsmarkt oplossen

Het projectleiderschap van het Horeca College is ondergebracht bij het Actieplan Werk. Dat plan, waar onder andere ook het Regionale Praktijk Academie onderdeel van is, moet de mismatch op de arbeidsmarkt oplossen door inwoners vakgericht op te leiden, te motiveren en arbeidsfit te houden.Nieuws

menu