In memoriam Anne Brouwer, oprichter Brouwer Tuk, 13-02-1943 | 16-12-2021

Anne Brouwer.

Anne Brouwer. Aangeleverde foto

Vlak voor de kerstdagen heeft de familie Brouwer in besloten kring afscheid genomen van Anne Brouwer. Verdrietig, maar dankbaar voor zijn leven met ons en de vele mooie herinneringen, gaat de familie verder zonder Anne.

Anne was tot februari 2003 volop actief binnen Totaal Installateur Brouwer Tuk, totdat een hersenbloeding hem dat niet meer mogelijk maakte. Zijn zonen, Joop (sinds 1995 mede-vennoot en Kees (sinds 2000 mede-vennoot), zetten het familiebedrijf succesvol door. Gelukkig zijn er nog vele mooie momenten geweest na 2003 binnen de familie met Anne, maar hij kon helaas niet meer werkzaam zijn binnen het familiebedrijf vanaf zijn 60e levensjaar.

Eind jaren ‘50 en de jaren ‘60 was Anne veel bij zijn oom Cees Brouwer op de Witte Paarden aanwezig. Hij was daar veel met zijn oom op pad om elektrotechnische installaties in woningen en boerderijen aan te leggen. Zijn oom had ook een winkel in radio/tv en huishoudelijke apparatuur aan huis. Reparaties aan apparatuur voerde hij dan ook regelmatig uit. Hij bouwde zelfs zijn eigen stereo installatie met zelfgemaakte boxen. Na vele jaren omgang met elkaar trouwde Anne in 1968 met Marja Keizer.

Rasechte ondernemer

In 1968 werd ook een woning aan de Tukseweg 198 in Tuk gekocht. Hier konden ze hun gezin stichten en de 2e vestiging van elektrotechnisch bedrijf Brouwer verder uitbouwen. In 1969 werd de winkel in Tuk door toenmalig burgemeester Boldingh geopend in het bijzijn van oom Cees en tante Hennie. Oom Cees is in 1971 overleden en enige tijd daarna is de vestiging in De Witte Paarden gesloten. Vervolgens heeft Anne, samen met Marja het bedrijf vanuit Tuk voorgezet en met succes. Een rasechte ondernemer. In de beginjaren begonnen met een winkel in radio, TV, wit- en bruingoed alsook reparatie hiervan en tevens de aanleg van elektrotechnische installaties in woningen en bedrijven.

Ontwikkeling

In die jaren was het hard werken; Marja in de winkel en Anne op pad voor aanleg van installaties of reparatie van apparatuur. In de jaren verlopende vanaf de jaren ‘70 tot begin 2000 heeft Anne met zijn team en familie Totaal Installateur Brouwer Tuk weten op te bouwen en te ontwikkelen. Een groot deel van dit betrokken team is nog steeds werkzaam binnen het bedrijf. Er zijn ook vele uitbreidingen van gebouwen en terreinen geweest voor de verdere ontwikkeling. Een familiebedrijf actief in de elektrotechniek en installatietechniek. Alles omvattend dat wat nodig is qua techniek in onder andere woningen en bedrijven. Met daarbij een groeiende klantenkring.

Totaal Installateurs

Aandacht voor nieuwe aanleg van installaties, maar ook onderhoud van installaties. Een klantenkring voornamelijk binnen de gemeente Steenwijkerland, maar ook iets daarbuiten. Uiteindelijk resulteerde het bedrijf in een Totaal Installateur. Want zoals hij destijds zei voor 2000: „Totaal Installateurs; die hebben de toekomst.” Nog steeds zijn vele klanten van Anne destijds, klant bij Totaal Installateur Brouwer Tuk. Op basis van dit fundament en concept opereren de huidige eigenaren, gebroeders Joop en Kees Brouwer, voort. Duurzame klanten en relaties bedienen. Uiteraard met de huidige stand van de techniek en vooruitkijkend naar de toekomst. Met een team van 25 medewerkers actief in de totaal installatietechniek met name binnen gemeente Steenwijkerland en iets daarbuiten. Kleinschalig, servicegericht en kwaliteit zijn de pijlers met aandacht voor klanten en medewerkers.

Maatschappelijk betrokken

In 2013 heeft Anne ook het 75-jarig van bestaan van het bedrijf mee gevierd. Anne was ook maatschappelijk en sociaal betrokken en actief in diverse organisaties. Hij begon bij Plaatselijk Belang Tuk, waar hij ook voorzitter is geweest. Vervolgens heeft hij diverse functies vervuld binnen ‘De Tukse Natuurfietstochten’, ‘Ondernemers Vereniging Samen Sterk’, ‘Stichting Promotie Handel Ambacht en Industrie’ en ‘VVV Steenwijk’. Tevens was hij actief lid van Rotary Steenwijk waar hij ook meehielp met de ‘Hollands Venetië fietstochten’. Vanaf het allereerste begin is hij bedrijfsmatig bezig geweest met de elektriciteitsvoorziening voor het Dicky Woodstock Popfestival. In de beginjaren, toen het festival steeds groter werd (ook ballonfeesten), hielp hij ook mee met opzet van de tekeningen voor de vergunningen. Als Anne tijdens het feest zag dat het te druk was achter de bar, dan hielp hij daar ook mee.

Ondanks dit drukke leven stond hij altijd klaar voor zijn familie en vrienden. In de jaren ‘70 en ‘80 was de familie veel op de camping in de weekends en vakanties. In de jaren ‘90 veel op de boot, waarmee met de familie veel waterwegen in heel Nederland zijn bevaren.


Anne, dank voor jouw passie en aandacht. Wij zijn trots op je. Marja, Joop en Kees Brouwer.