In memoriam Stien Kaiser (84): Oud-schaatskampioene woonde dertig jaar op De Bult bij Steenwijk

Dertig jaren heeft Stien Kaiser gewoond in de gemeente Steenwijk(erland), namelijk in ‘De Koepel’ op De Bult. Ze vertrok vanwege privéomstandigheden tien jaar geleden naar Baarn. Vorige week is de voormalig Olympisch en wereldkampioene in de nacht van woensdag op donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. Ze leed al enige tijd aan longfibrose.

Links Stien Kaiser tijdens een juryvergadering van het Sportgala van Steenwijkerland.

Links Stien Kaiser tijdens een juryvergadering van het Sportgala van Steenwijkerland. Foto: Archieffoto Sieb van der Laan

De in Delft geboren Stien was in 1967 de eerste Nederlandse schaatsenrijdster die wereldkampioen allround is geworden. In 1972 veroverde ze op 33-jarige leeftijd in Sapporo OIympisch goud op de 3000 meter. Dat waren de absolute sportieve hoogtepunten uit het leven van Stien, die in 1967 werd gekozen tot Sportvrouw van het Jaar in Nederland. Dat jaar won ze op de Deventer kunstijsbaan na drie afstandszeges haar eerste wereldkampioenschap, welke titel ze in 1968 in Helsinki prolongeerde. Daar stond ze samen met Ans Schut (zilver) Carry Geijssen (brons) op het oranje gekleurde podium. Stien veroverde in 1972 op het Olympisch ijs van Sapporo behalve het goud op de 3 km ook nog zilver op de 1500 meter. Vier jaar eerder op de Spelen van Grenoble won ze op beide afstanden een bronzen medaille.

Nieuws

menu