Drie omgekomen vliegeniers krijgen de eer die ze verdienen. 'De beelden vergeet ik nooit meer. Ik heb er nog wel eens last van'

Chester A. Zyb, Tice L. Jones en William Martin Julian Jr. hebben de eer gekregen die ze verdienen. Ter nagedachtenis aan deze omgekomen Amerikaanse vliegeniers werd maandagmiddag een monument geplaatst bij Steenwijkerwold, op de plaats waar hun vliegtuig in augustus 1944 neerstortte. Op het stalen monument staan hun drie namen.

Burgemeester Rob Bats onthulde samen met de initiatiefnemers het monument voor de omgekomen vliegeniers bij Steenwijkerwold.

Burgemeester Rob Bats onthulde samen met de initiatiefnemers het monument voor de omgekomen vliegeniers bij Steenwijkerwold. Foto: Wilbert Bijzitter

De respectievelijk 22-jarige staartschutter, de 20-jarige boordwerktuigkundige en de 28-jarige boordschuttter kwamen 15 augustus 1944 om het leven toen hun bommenwerper B-24H Liberator, met de naam ‘Ramblin’ Wreck’ (ronddolend wrak), onverwacht werd aangevallen door Duitse jachtvliegtuigen. Het toestel stortte neer achter Thij, onder Gelderingen. Van de tien Amerikaanse bemanningsleden kwamen er dus drie om, zeven bereikten dankzij een parachute levend de grond. De Duitsers namen er vier krijgsgevangen. Drie wisten onder te duiken met hulp van het lokale verzet.

Ooggetuigen

Nieuws

menu