Informatiemarkt Duurzaam Wonen in Steenwijkerwold: op het gebied van isolatie is veel winst te behalen

Zo'n 70 inwoners bezochten de informatiemarkt. Foto: Stichting Duurzaam Steenwijkerland

De eerste Informatiemarkt Duurzaam Wonen vond maandag 30 januari plaats. Ruim 60 inwoners uit Steenwijkerwold en omliggende dorpen kwamen op de gratis inloopavond af. Zij kregen onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun huis en tips om energie te besparen.

Volledig afgestemd op hun huur- of koopwoning. Warmtescans lieten zien dat op het gebied van isolatie nog veel winst is te behalen. Aflopende energiecontracten, subsidies en warmtepompen waren ook veel besproken onderwerpen.

Bij de informatiemarkt waren Stichting Duurzaam Steenwijkerland, gemeente Steenwijkerland, lokale bedrijven vanuit Stichting Besparen in de Kop en plaatselijke initiatieven aanwezig. Deelnemers gaven advies over onder andere isolatie, verwarming, warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie, hypotheken en subsidies. Zowel voor huiseigenaren als huurders. Naast inwoners uit Steenwijkerwold en omgeving bezocht ook wethouder Marcel Scheringa de avond.

Van warmtepomp tot aflopende energiecontracten

Er was veel belangstelling voor de warmtepomp. Want voor welke woningen is dit geschikt, wat zijn de mogelijkheden, hoe werkt het en hoe ziet het financiële plaatje eruit? Om energiebesparende maatregelen door te voeren zijn subsidies beschikbaar. Sinds januari zijn de subsidieregelingen gewijzigd en daar werden de nodige vragen over gesteld. Ook een aflopend energiecontract was een veelbesproken onderwerp. Dat zorgde voor afspraken met de energiecoaches van Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Een energiecoach komt bij je thuis en geeft gratis advies over energie besparen, bijvoorbeeld met een waterbesparende douchekop en de juiste instellingen van een CV-ketel.

Bovendien werden onder de bezoekers drie energiebespaartassen ter waarde van 70 euro verloot. De goedgevulde tassen bevatten onder andere LED-lampen, een tochtstrip en radiatorfolie. Hiermee kunnen zij direct de eerste besparingen doorvoeren in hun woning. De winnaars hebben persoonlijk bericht ontvangen.

Warmtescans van woningen

In de afgelopen periode zijn er zes warmtescans gehouden in Steenwijkerwold. Bij zo’n scan wordt exact in kaart gebracht waar warmte weglekt in een woning. De resultaten konden worden opgehaald bij de informatiemarkt. De bewoners kregen uitgebreid uitleg over de bevindingen. Wat opvalt, is dat er vaak veel warmte verloren gaat bij gevels en ramen. Isoleren is dan ook een belangrijke eerste stap. Bijvoorbeeld met HR++ glas en gevelisolatie. Bij energie besparen wordt snel gedacht aan zonnepanelen, een warmtepomp of bijvoorbeeld een andere CV-ketel. Voor een optimaal resultaat is het van belang om dit in de juist volgorde aan te pakken.

Volgende editie in Blokzijl

Iedere maand wordt de Informatiemarkt Duurzaam Wonen in een andere kern in de gemeente Steenwijkerland georganiseerd. Maandag 20 februari is de volgende inloopavond in Blokzijl. Deze wordt samen met Plaatselijk Belang Blokzijl georganiseerd. Van 19.00 tot 21.00 uur zijn de deuren geopend van MFC De Ploats. De toegang is gratis.

Meer informatie over deze avonden is te vinden op www.duurzaamsteenwijkerland.nl of in het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk.

Nieuws

menu