Inventarisatie van beeldbepalende panden en gevels in Steenwijkerland

Naast de rijks- en gemeentelijke monumenten gaat de gemeente de karakteristieke en beeldbepalende panden en gevels in Steenwijkerland inventariseren. Hiervoor hebben het CDA en Veur Elkaar dinsdag een motie ingediend, die door een meerderheid werd ondersteund.

Het trapgeveltjeshuis in Oldemarkt is een rijksmonument, maar er zijn ook andere panden en gevels, die beeldbepalend zijn.

Het trapgeveltjeshuis in Oldemarkt is een rijksmonument, maar er zijn ook andere panden en gevels, die beeldbepalend zijn. Foto: Annemarie Stallinga

„Steenwijkerland kent een rijke geschiedenis, die zich onder meer kenmerkt in karakteristieke gevels en historische woningen en gebouwen, die in kernen als Steenwijk, Vollenhove, Blokzijl, Kuinre en Oldemarkt en ook in het landelijke gebied voorkomen. Steenwijkerland zou zuinig en trots moeten zijn op panden met een rijke historie, ook als deze niet beschermd zijn als rijks- of gemeentelijk monument. Beeldbepalende panden zijn onderdeel zijn van het totale architectonische karakter van de omgeving en zijn vaak uitingen van cultuurkenmerken uit de bouwperiode. Veel historische steden en dorpen ontlenen hun toeristische aantrekkelijkheid aan de aanwezigheid van originele en gerestaureerde panden. Maar beeldbepalende en historische panden worden nu te gemakkelijk om economische redenen bedreigd door sloop en/of rigoureuze verbouwing”, zei Cazinus Netjes van het CDA.

Van belang

Nieuws

menu