Jan Kleene publiceert deel 2 van Liefde in de Kop

Op vrijdag 11 juni is deel 2 van Liefde in de Kop van Overijssel verschenen. De schrijver is Jan Kleene. Hij doorkruiste daarvoor meerdere kernen in de gemeente Steenwijkerland. „Je mag mij gerust een wandelende encyclopedie noemen.”

Jan Kleene met twee van zijn boeken.

Jan Kleene met twee van zijn boeken. Foto: René Wiegmink

Nadat deel 1 in het voorjaar van 2020 is verschenen, wilde Kleene vlot daarna deel 2 en 3 uitbrengen. De coronacrisis en de drie correctierondes van zijn uitgever Boekscout gooiden echter roet in het eten. Uiteindelijk is deel 2 op 11 juni uitgekomen. Zijn uitgever complimenteert hem met de open en toegankelijke stijl.

Op de cover van deel 2 staat een foto van Giethoorn afgebeeld. Dat is de woonplaats van Kleene, die al uitgebreid aan de orde is gekomen in deel 1. In deel 2 beschrijft hij Ossenzijl, Wanneperveen, Steenwijk, Tuk, Scheerwolde, Blankenham, Vollenhove, Zuidveen en Oldemarkt. De vier gehuchten De Pol, Marijenkampen, Muggenbeet en De Krieger hebben ook een plaatsje in het boek gekregen. Van al deze kernen geeft Kleene een naamverklaring en beschrijft hij verleden, heden, markante personen, bezienswaardigheden en evenementen. De rode draad in het boek is de Weerribben-Wieden.

Wandelende encyclopedie

De informatie voor het boek verzamelde Kleene tijdens bezoeken aan het gemeentearchief en het wereldwijde web. Ook wandelde hij door alle kernen en sprak hij met inwoners. De foto’s voor het boek maakte hij onderweg zelf. „Je kunt mij gerust een wandelende encyclopedie noemen”, zegt hij over de opgedane kennis. Als je hem vraagt welke kernen hem het meeste aanspraken, noemt hij een paar gehuchten. Muggenbeet omdat hij daar in zijn jeugd bij Café Geertien wel eens wat dronk. „Als je naar de wc moest, kwam je door de koeienstal”, herinnert hij zich. Het buurtschap De Pol fascineerde hem omdat daar onlangs nog een drugslab is opgerold.

Over Steenwijk deelt Kleene de kennis die hij opdeed over de Tachtigjarige Oorlog en hoe in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers de kerkklokken uit de Grote Kerk weghaalden. Als een van de meest markante figuren die Steenwijk heeft gekend, beschrijft Kleene Freekie. “Hij was actief bij de Steenwijkse Boys en altijd present bij de Sinterklaasintochten. Zo gaf hij kleur aan de stad.” Jannes Mulder en Han Evers zijn voorbeelden van hedendaagse prominente Steenwijkers, die in het boek aan bod komen.

Boekpresentatie

Kleene is in het dagelijks leven postbode. Bij zijn ronde door Giethoorn komt hij ook langs het huis van burgemeester Rob Bats. Hij heeft toegezegd het eerste exemplaar in ontvangst te willen tijdens de boekpresentatie in ’t Olde Maat Uus. De datum daarvan is nog niet bekend. Liefde in de Kop deel 2 is het vijfde boek dat Kleene heeft geschreven. In 2015 debuteerde hij met het ‘Het went nooit’.

Daarna verschenen nog een thriller en een roman van zijn hand. Komend najaar hoopt de Gieterse schrijver deel 3 uit te brengen. Hierin beschrijft hij de resterende gehuchten en neemt hij een aantal liefdesverhalen op. Als het Kleene ligt, blijft hij tot zijn dood schrijven, want dat vindt hij het mooiste dat er is.

‘Liefde in de Kop van Overijssel deel 2 is verkrijgbaar via www.boekscout.nl en vanaf half juni ook bij Primera in Steenwijk.