Jannes Hogeling (72) is overleden. Duizendpoot en Willemsoorder pur sang | In memoriam

De grootste hobby van Jannes Hogeling was het vervaardigen van houtwerk en het vertellen over oude gereedschappen en materialen. Foto: Eigen foto

Op 6 januari is Jannes Hogeling overleden. Willemsoord verliest in hem een bijzondere en markante man. Zijn grootste hobby was naast zijn gezin en later natuurlijk zijn kleinkinderen, het vervaardigen van houtwerk en het vertellen over oude gereedschappen en materialen. Jannes kon je urenlang vertellen over houtsnijkunsten en had in de kelder van zijn huis aan de ds. Schipperstraat in Willemsoord een meer dan indrukwekkende verzameling uitgestald.

Nam Jannes je mee naar zijn kelder, dan wist je ‘dit gaat even duren’. Hogeling kon vol passie vertellen over zijn hobby. Hij stond op diverse (kerst)markten met zijn eigenhandig vervaardigde uiltjes, spechten en kerstboompjes. Hij restaureerde zelfs een antieke boerenwagen, die hij met zijn verzameling oude gereedschappen tentoonstelde in onder andere de Oudheidkamer in Steenwijk en in Dalzicht in Oldemarkt.

Hogeling kon niet van een rommelmarkt of kringloopwinkel aflopen zonder een oud stukje gereedschap of boekwerk dat uitweidde over antieke gereedschappen mee te nemen. Dat zat en bleef er nu eenmaal in.

Willemsoorder pur sang

Jannes Hogeling werd geboren in Willemsoord op de 21ste juni 1949 om er vervolgens nooit meer weg te gaan. Een Willemsoorder pur sang die zich vestigde aan de ds. Schipperstraat in zijn eigen gebouwde huis en trouwde met zijn Lammy, waarna 3 kinderen het levenslicht zagen. Klarina, Robert en Mark. Zijn werkzame leven bracht Jannes grotendeels naar de Flevopolder in Lelystad. Van de vroege ochtend tot late avond bracht Jannes daar zijn tijd door, om vervolgens zijn spaarzame vrije uurtjes door te brengen met zijn grote passie in zijn beroemde kelder.

‘Natuurlijk’ nam Hogeling ook zitting in een aantal besturen, waarbij de IJsvereniging Willemsoord en omstreken eruit sprong. Ruim een kwart eeuw was Jannes bestuurslid van de vereniging, waarvan zelfs bijna 20 jaar als voorzitter. Tijdens de vorstperiodes en ook daarbuiten was hij veelvuldig aanwezig en zette hij de lijnen letterlijk uit. Hij zorgde voor een ware cultuuromslag door een groot aantal zaken te moderniseren en de prachtig gelegen ijsbaan uiterlijk op te knappen samen met zijn medebestuursleden. De huidige voorzitter Munsterman speldde hem daarom ook afgelopen december de penning als erelid op en roemde zijn veelzijdigheid en hartstocht voor de vereniging. Een kroon op het werk van Jannes Hogeling.

Brommers

Zijn bromfietsverzameling was een andere grote passie. De verzamelwoede startte in 2000 toen hij zijn eerste groene Kreidler voor 200 gulden ophaalde uit Lelystad. Op het hoogtepunt telde zijn collectie maar liefst 12 exemplaren die in plaats van de kelder, in de garage nabij zijn woning resideerden.

Als hij dan opnieuw een brommer aan de praat had gekregen toerde hij het liefst rond samen met ‘de mannen in de familie’ door de kop van Overijssel. Heel veel gelukkiger kon je Jannes niet maken.

Sluimerende ziekte

In 2018 werd bij Hogeling voor het eerst de diagnose prostaatkanker geconstateerd. De gevreesde ziekte sluimerde een aantal jaar door, maar hij wist zich er toch vaak doorheen te vechten. In de afgelopen bijna 4 jaar kende de ziekte ups, maar ook zo vaak vele downs. Zijn fysieke maar vooral mentale kracht hield hem echter op de been en het was verbazingwekkend knap om te zien dat hij ogenschijnlijk eenvoudig op de been bleef. Totdat in het afgelopen najaar de ziekte opnieuw toesloeg en de ingezette behandelingen geen baat meer mochten hebben.

Ondanks zijn wilskracht en grote vechtlust overleed Jannes op 6 januari in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen. Willemsoord verliest in Jannes Hogeling een bijzondere en markante kerel. Altijd goed voor een praatje of bemoedigend woord. Hij mocht slechts 72 jaar oud worden, veel te jong en dat stemt het hechte dorp Willemsoord intens verdrietig. „Het ga je goed Jannes. Willemsoord zal je altijd met een glimlach blijven herinneren.”

Nieuws

Meest gelezen

menu