Jongeren Sint Jansklooster luiden weer noodklok. 'Hoelang moet de jeugd nog wachten om uit huis te kunnen?'

Niet alleen jongeren in Sint Jansklooser snakken naar woningen, ook jongeren in Wanneperveen, die in juni 2021 een actie hielden. Archieffoto: Roel Kleine

Jongeren uit Sint Jansklooster hebben opnieuw een brief naar de gemeenteraad gestuurd waarin zij concreet vragen naar de mogelijkheden voor woningbouw in Sint Jansklooster. Zij begrijpen niet dat de bestemmingsplanprocedure voor Molenkamp IV niet voor 2028 kan starten.

De CPB-fractie staat achter de jongeren en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. „Een meer dan begrijpelijke vraag van jongeren die graag zelfstandig willen gaan wonen en geen betaalbare woning kunnen vinden. En nog begrijpelijker als je om je heen jongeren ziet vertrekken omdat de kans op een woning eerder vervaagt dan realiteit wordt. Deze jeugd realiseert zich wat dit echt betekent voor het verenigingsleven van Sint Jansklooster en voor de enorme gemeenschapszin die het Corso Sint Jansklooster tot werelderfgoed heeft gemaakt. Dit willen ze niet verloren laten gaan”, zo laat de CPB-fractie weten.

Enquête

Om een beeld te geven van de grootte van de vraag naar starterswoningen in Sint Jansklooster, hadden de jongeren vorig jaar al in kaart gebracht hoeveel jeugd hier in de komende 3 jaar belangstelling voor heeft. Het aantal is inmiddels opgelopen tot ruim 40 potentiële kopers tussen de 20 en 28 jaar, zo bleek uit de enquête.

De jongeren van Sint Jansklooster hebben eerder een dringende oproep gedaan aan het college en de gemeenteraad om duidelijkheid te geven over het tijdspad voor woningbouw in de kernen. „Waarvan beloofd was om dit rond de zomer van 2022 te presenteren.” In januari heeft de gemeenteraad een motie aangenomen dat er vóór juli 2022 per kern duidelijkheid moet komen wat op kortere en langere termijn aan woningen in Steenwijkerland gebouwd kan worden. Maar die duidelijkheid is er nog steeds niet.

Grond is geen probleem

Grond om te bouwen in Sint Jansklooster hoeft geen probleem te zijn. „Aangezien de gemeente op dit moment al een ruime kavel in bezit heeft welke wordt verpacht. Hier moet als vervolgstap het bestemmingsplan van worden gewijzigd en de pacht worden afgekocht. Concluderend blijkt dus dat er veel jeugd belang heeft bij een woning, echter zijn deze woningen er op dit moment niet. Wanneer de gemeente passief blijft en niet snel actie onderneemt, zal deze lijst oplopen tot hogere aantallen, waardoor het vrijwel onmogelijk zal worden om als starter een koopwoning te krijgen in Sint Jansklooster”, zo schreven de jongeren eerder dit jaar.

‘Hoe lang nog wachten?

Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor de bestemmingsplanprocedure voor de locatie Molenkamp IV in Sint Jansklooster. Echter, een bestemmingsplanprocedure kan niet voor 2028 worden opgestart, zo kregen ze te horen. De CPB-fractie is ook verbaasd hierover: „De diverse redenen die de gemeente noemt waarom zij niet in staat is om de bestemmingsplanprocedure voor 2028 te starten worden niet begrepen door ‘de jeugd van Sint Jansklooster’. Maar hun noodkreet is luid en duidelijk! Wanneer is Sint Jansklooster aan de beurt? Hoelang moet de jeugd nog wachten om uit huis te kunnen? Hoeveel jonge gezinnen en stellen moeten Sint Jansklooster nog verlaten voordat de gemeente daadwerkelijk actie gaat ondernemen?”, vragen Ronnie Lassche en Tilko Gernaat van de CPB-fractie zich af.

‘Druppel op de gloeiende plaat’

„En de strekking van de vorige week ontvangen brief is gelijk aan de brief van 19 oktober. Ze zijn blij dat Wetland Wonen op 11 januari de plannen voor starters presenteert voor het sinds 2021 braakliggende terrein in Sint-Jansklooster. Maar gezien het sterk groeiende aantal woningzoekenden is het aantal op deze locatie te realiseren woningen een druppel op een gloeiende plaat. Er wordt gevraagd om door te pakken omdat er nog véél meer jongeren in Sint Jansklooster op zoek zijn naar een woning. Daarnaast vragen ze naar de échte reden waarom de bestemmingsplanprocedure voor Molenkamp IV niet voor 2028 kan starten en als fractie CPB willen wij ook graag weten of de in de brief gedane suggestie over de verplichting tot nabetaling waar is. Wat houdt deze verplichting tot nabetaling in?”

Ook wil de fractie weten wanneer de kavels voor de locatie Molenkamp IV in de verkoop gaan, als op de kortst mogelijke termijn de bestemmingsplanprocedure voor wordt opgestart.

Nieuws

menu