Juf Janny al 45 jaar verbonden aan De Rolpaal

Dat het bij deze 45 jaar op De Rolpaal blijft, is een feit: na dit schooljaar gaat Janny met pensioen. Aangeleverde foto

Niet veel mensen kunnen het zeggen: 45 jaar voor dezelfde werkgever werken. Juf Janny van De Rolpaal uit Blokzijl kan dat wél: op woensdag 8 juni is zij maar liefst 45 jaar in dienst bij De Rolpaal. Haar hele werkbare leven is zij verbonden geweest aan het prachtige schooltje in de Groenestraat, waar zij sinds 1977 veel bijzondere momenten heeft meegemaakt.

Zo was zij eens op televisie bij het programma Het Klokhuis, waar een reportage was over een drieling die bij Janny in de klas zat. Ook heeft zij in 1998 met De Rolpaal de Onderwijsprijs gewonnen. Leerlingen die ze vroeger in haar klas had, treft ze nu weer. Deze oud-leerlingen zijn inmiddels zelf vader of moeder geworden. Dat is heel bijzonder en voelt tegelijk vertrouwd. Van beide kanten is er herkenning en Janny ziet dan ook regelmatig dingen bij haar huidige leerlingen die ze ook bij hun vader of moeder zag.

In die 45 jaar is er ook het nodige ge- en verbouwd op De Rolpaal. Zo kwam er een extra lokaal bij en heeft Janny zelfs afgelopen jaar nog meegeholpen met het uitzoeken van nieuw meubilair en welke kleuren de vloeren moesten krijgen.

De meest sportieve juf

Dat De Rolpaal zich laat inspireren door onder andere Freinetonderwijs, is iets dat helemaal bij Janny past. Het moet niet alleen gaan over rekenen en taal, maar juist ook over de cognitieve, sociaal- emotionele, culturele en fysieke ontwikkeling. Over dat laatste gesproken: Janny is na 45 jaar nog steeds de meest sportieve juf van De Rolpaal. Net als de kinderen die zij elke week flink in beweging zet, beweegt Janny ook nog steeds met grote regelmaat; wandelen, hardlopen, wielrennen, schaatsen. Janny draait er haar hand niet voor om.

Iemand die zó lang aan een school verbonden is, weet bijna alles. En dat is voor zowel ouders, kinderen als leerkrachten ontelbare malen zeer waardevol gebleken. Van waar bepaalde spullen zouden kunnen liggen, tot een methode die ooit ergens voor ingezet is: Janny weet het allemaal. Dat deze brok aan ervaring en kennis gemist gaat worden, staat als een (rol)paal boven water.

Pensioen

Dat het bij deze 45 jaar op De Rolpaal blijft, is een feit: na dit schooljaar gaat Janny met pensioen. Heel wat jaren gaf zij les aan de bovenbouw. Honderden leerlingen heeft zij dan ook ‘afgeleverd’ aan de middelbare school. Altijd met heel veel zorg en aandacht. Dat is een grote kracht van Janny: het beste uit een kind halen en samen met ouders én kind beslissen waar dat kind beste past bij de volgende stap. Juf Iris, die nu al 1 dag per week de honneurs waarneemt bij de bovenbouw, neemt volgend schooljaar het stokje van Janny helemaal over. Een jonge spontane dame die met net zoveel enthousiasme lesgeeft als Janny dat 45 jaar geleden deed. Of zij het ook 45 jaar gaat volhouden bij De Rolpaal, zal de toekomst gaan uitwijzen.

Nieuws

menu