KHN Steenwijkerland en KopTop lanceren de website Is-Lit.nl: 'Waar is nog plek op een terras of in een café en wat er is straks te doen?'

Wethouder Bram Harmsma scant de QR-code en registreert zich als bezoeker. Links Patricia Rose van café De Boekanier, Arjan Stroeve van Eethuys De Steen en rechts Aleida Kranendonk van café De Karre. Foto: NDC Mediagroep

Wil je weten waar nog plek op een horecaterras of in een café (als die na versoepelingen van coronamaatregelen is geopend) in Steenwijkerland is? En wat er daar te doen is? Dat krijg je te weten via de mobiele website Is-Lit.nl, die sinds woensdagmiddag in de lucht is. Tot nu toe zijn er 20 horecabedrijven aangesloten.

„Toen duidelijk werd dat door de lockdown de horecabedrijven langere tijd gesloten moesten worden hadden we in Café Gelderingen een gesprek met wethouder Bram Harmsma. De gemeente wilde ons graag ondersteunen, maar hoe? Hij daagde ons dus uit”, vertelt Arjan Stroeve van Eethys De Steen in Willemsoord en bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Steenwijkerland.

Samen met Aleida Kranendonk van café De Karre in Tuk en bestuurslid van KopTop, de vereniging van recreatiebedrijven, ging Arjan aan slag. De mobiele website Is-Lit.nl als horecaplatform is het resultaat.

Reserveren

Hoe werkt het? „Elk café heeft posters en stickers met een eigen QR-code. Die scan je met je telefoon en je komt op de mobiele site. Er komt meteen een gezondheidscheck en je vult je naam en telefoonnummer in, zoals de horeca in deze horecatijd verplicht is om te vragen aan de gasten. Mocht iemand besmet zijn, dan is dat te achterhalen. Daarnaast kun je meteen reserveren als er plek is. Mocht er geen plek zijn, dan wordt je doorverwezen naar een ander horecabedrijf of café waar wel plek is”, licht Arjan Stroeve toe.

Tekst gaat onder foto’s verderBetere spreiding

Aleida Kranendonk: „Zo voorkom je dat mensen voor een dichte deur staan en gefrustreerd raken. Er vinden geen onnodige reisbewegingen plaats naar horecabedrijven die al vol zitten. Met deze site komt er een betere spreiding van de bezoekers over de horecabedrijven.”

Ook melding van activiteiten in horecazaken

Het platform is niet alleen in deze coronatijd met beperkingen bedoeld, maar ook voor de lange termijn. Later wordt er nog meer toegevoegd, zoals activiteiten in de horecagelegenheden. “Als er verder versoepelingen komen, dan kan het café weer los. Je kunt dan op de mobiele site niet alleen zien of er nog plek is, maar ook wat er te doen is. Dus alle dart-, biljart, livemuziekavonden worden dan vermeld”, licht Aleida Kranendonk toe. Ook wordt er een soort competitie aan gekoppeld. “Wie heeft het vaakst aangemeld/gereserveerd? Wie is de nachtbraker? Daaraan koppelen we prijzen.”

Straattaal lit

Vanwaar de naam Is-Lit? Arjan Stroeve: „De site is vooral bedoeld voor het uitgaande publiek en dan praat je over de doelgroep 18 tot 30 jaar. Die gebruiken een straattaal en Lit betekent geweldig, gaaf, supergezellig of toptent. Het heeft een dubbele betekenis: er brandt weer licht (lit) in de horeca.”

Hoewel de cafés nog gesloten zijn, zoals De Boekanier in Steenwijk, is die toch aangesloten. Eigenaresse van De Boekanier Patricia Rose, die ook bestuurslid van KHN afdeling Steenwijkerland is: „Er komt een moment dat we weer open mogen. En dan moet je er klaar voor zijn. Ik hoop dat er half juni verdere versoepelingen komen en dat we dan open kunnen.”

Lancering mobiele site

Afgelopen woensdagmiddag, op de dag waarop de terrassen weer open mochten, kwam het drietal en wethouder Bram Harmsma bijeen op het terras van café De Karre. Bram Harmsma gaf de aftrap van de lancering van de mobiele site door de QR-code te scannen en zo registreerde hij zich als bezoeker van De Karre op deze middag. „Geweldig hoe de horecaondernemers dit hebben opgepakt. We hebben ze uitgedaagd en dit is het resultaat.”

„Mooi om te constateren dat dit platform een perfecte oplossing biedt in deze coronatijd. Wat mij ook aanspreekt bij deze website is dat alle ‘natte’ horecabedrijven in Steenwijkerland, voor een gering bedrag van € 45-, een account kunnen aanvragen en hieraan mee kunnen doen. Ik vertrouw erop dat de website Is-Lit.nl dan ook een groot succes gaat worden!”

Uniek

Bram Harmsma heeft regelmatig overleg met 21 andere gemeenten in de Regio Zwolle. „Dan blijkt dat dit platform uniek is. Veel gemeente willen dit kopiëren en invoeren en ook Gastvrij Overijssel is hierdoor geïnspireerd. Dan ben ik toch wel trots op dit Steenwijkerlandse product, die door een aantal lokale ondernemers is gemaakt.”

Woensdag waren de eerste horecabedrijven op de mobiele site vermeld en vanaf vrijdag staan alle aangesloten bedrijven op de site.


Is-lit.nl