Kaartverkoop theatrale audiotour ‘Vluchtroute’ in Willemsoord gestart

Acteur (en in dit geval regisseur) Dragan Bakema op de voorgrond met achter hem Julia Lenstra (l.) en Arjan Stroeve (r.).

Acteur (en in dit geval regisseur) Dragan Bakema op de voorgrond met achter hem Julia Lenstra (l.) en Arjan Stroeve (r.). Foto: René Wiegmink

Drie weekenden in juli staat Willemsoord in het teken van de zomeractiviteiten die elk jaar worden georganiseerd door de huidige kolonisten in het koloniedorp. Bijzonder is dit jaar de theatrale audiotour ‘Vluchtroute’ die op 9, 10, 16 en 17 juli te beleven is. Meer dan 30 figuranten brengen een uniek verhaal tot leven. De bekende acteur en producer Dragan Bakema bedacht het script en regisseert het geheel.

Bezoekers worden tijdens de luistertocht meegenomen in het verhaal van Richtje. Vanuit het arme westen van het land komt zij in 1822 aan in kolonie Willemsoord. Na een barre tocht lonkt er voor haar en haar familie een nieuwe toekomst in de Koloniën van Weldadigheid. De ervaringen van Richtje zijn nog altijd heel actueel. Dragan Bakema brengt de geschiedenis van toen naar het heden. De vlucht naar een beter bestaan.

Luistertocht met scènes op bijzondere locaties

De voorstellingen worden vanaf 15.00 uur ’s middags doorlopend opgevoerd. Om het kwartier start een nieuwe groep al wandelend door het dorp aan de hand van de audiotour. Op verschillende en bijzondere locaties aan de Steenwijkerweg wordt het verhaal uitgebeeld door de figuranten. De start is bij de koloniekerk en de laatste mogelijkheid om mee te doen is 19.45 uur. Via www.weldadigwillemsoord.nl zijn toegangskaarten te reserveren. Geadviseerd wordt om dit tijdig te doen omdat er een beperkt aantal beschikbaar is.

Tentoonstelling, expositie en streekmarkt

Naast de audiotour ‘Vluchtroute’ is er in MFC Et Kloniehuus de tentoonstelling ‘De Kunst van het Ambacht’. Verschillende kunstenaars uit de omgeving zijn aanwezig en geven van tijd tot tijd demonstraties. Zo is er onder andere werk te zien van Jacqueline van der Velden, Marja Grönloh, Riëtte Ballast en Harm Echten. In de koloniekerk is een expositie van Mariet Rankenberg en zijn oude doop- en trouwboeken te bewonderen. Jan ten Klooster is aanwezig met een grote collectie historische boeken over de Koloniën van Weldadigheid. Op 23 juli wordt de Weldadige Streekmarkt gehouden en in hetzelfde weekend kan men, onder leiding van een enthousiaste gids, een gratis ritje maken met de Kolonie Express.