Kaatje bij de Sluis overgenomen: Na 18 jaar geven Harald Hovenkamp en Peter Postma het restaurant door

Lotte Veldman en Thomas Deli hebben Kaatje bij de Sluis overgenomen.

Lotte Veldman en Thomas Deli hebben Kaatje bij de Sluis overgenomen. Foto: Aangeleverde foto

Restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl is overgegaan in nieuwe, maar vertrouwde, handen. Het zijn souschef Thomas Deli en maître Lotte Veldman die de leiding over het restaurant hebben overgenomen. Hiermee komt er een einde aan het tijdperk dat Harald Hovenkamp en Peter Postma er de scepter zwaaiden. Zij hebben het restaurant 18 jaar geleid.

De overname was al in januari, maar is niet eerder bekend gemaakt. „We wilden eerst rustig aan het werk en dat alles stabiel was voordat we het in het nieuws brachten”, legt Thomas Deli uit. „Dat is best spannend”, vindt Lotte. Harald Hovenkamp en Peter Postma zijn dan ook niet helemaal weg; op de achtergrond blijven zij beschikbaar om te adviseren en te begeleiden. „Ondernemen doe je niet zomaar”, zegt Hovenkamp. „De stap maken van medewerker naar ondernemer moet goed begeleid worden. Dit doen we met alle plezier en in goed overleg”. „Thomas en Lotte zijn zeer gedreven, enthousiast en kundig”, vult Peter Postma aan. „Zij zijn de juiste jonge ondernemers om Kaatje de aankomende decennia voort te zetten.”

De laatste jaren hebben Thomas Deli en Lotte Veldman zichzelf steeds meer operationele taken toegeëigend. Thomas, in 2011 begonnen als stagiair en altijd betrokken gebleven bij Kaatje, was de afgelopen twee jaren keukenchef naast Peter Postma. Lotte is vanaf 2013 bij Kaatje werkzaam in de bediening en de afgelopen twee jaar verantwoordelijk voor alle operationele taken aan de voorkant. Beiden zijn, net als Harald en Peter opgegroeid met Kaatje bij de Sluis.

‘We gaan Blokzijl missen’

„Voor Harald en mijzelf is de tijd gekomen om deze jonge talenten de ruimte te geven om Kaatje in haar verdere leven als ‘Sarah’ te begeleiden. Inmiddels is Kaatje alweer 48 jaren jong” vertelt Peter Postma. „We gaan Blokzijl missen. Uiteindelijk lopen we in Blokzijl al zo’n 23 jaar heen en weer tussen het restaurant en hotel. We kennen veel van de ‘Blokzyligers’, maar nog veel meer gezichten natuurlijk. We hebben veel sluiswachters meegemaakt, maar ook de ‘hangouderen’ die de brugwachters in de gaten hielden. Dat was altijd erg gezellig”. „Onder de ‘Blokzyligers’ voelden we ons al snel thuis”, vult Harald Hovenkamp aan. „Het zijn ontzettende aardige, en spontane bewoners. En er zijn er ook veel geweldige ondernemers in Blokzijl en rondom de haven.”

Sterrenrestaurant

De mannen waren sinds 1999 als medewerkers werkzaam in Blokzijl werden in 2004 de eigenaren van Kaatje bij de Sluis, Restaurant & Résidence. In die 18 jaar hebben Postma en Hovenkamp Kaatje vvoorgetzet als een stabiel én kwalitatief hoogwaardig restaurant, 1 Michelinster en met zeven kamers in de Résidence, het hotel van Kaatje bij de Sluis. Daarnaast is het restaurant sinds 2009 lid van de Alliance Gastronomique. De Alliance Gastronomique, met leden in Nederland en België, is het oudste culinaire samenwerkingsverband van Europa.

Speciaal menu

Als nieuwe, jonge en enthousiaste ondernemers koppelen Thomas Deli en Lotte Veldman aan de bekendmaking van de overname meteen een prijsvoordelig menu om iedereen de gezelligheid te laten proeven in het pittoreske Blokzijl. Veldman: „We serveren een prachtig 9-gangen proeverijmenu voor slechts €69,50 per persoon om kennis te maken met Thomas en ons jonge enthousiaste team. En, in overleg natuurlijk, een heerlijk glas wijn erbij”, lacht Lotte. Thomas Deli is nu vooral bezig met alle prachtige biologische producten uit de directe omgeving. „Biologisch, natuurlijk”, grapt hij. „In de gerechten van mij is nu zeker 65% biologisch uit de directe omgeving. Ik ben op zoek naar de mooiste producten die de Kop van Overijssel en de Polder rijk zijn. Beide mooie gebieden wil ik combineren. Zo serveer ik ree uit de Weerribben met de mooiste knol uit de Polder”, zegt hij enthousiast. Reserveren kan via www.kaatje.nl en om het speciale proeverijmenu te bestellen kan Kaatje3.0 worden vermeld.