Keetweken gaan weer niet door; geen 'oudejaarshuisjes' waar de jeugd de jaarwisseling kan doorbrengen

Ook in Sint Jansklooster dit jaar weer geen eindejaarshuisjes.

Ook in Sint Jansklooster dit jaar weer geen eindejaarshuisjes. Foto: archief Wilbert Bijzitter

De keetweken in Steenwijkerland kunnen dit jaar niet doorgaan. Gezien de huidige coronamaatregelen ziet de gemeente geen andere mogelijkheid dan het afgelasten van deze jaarlijkse activiteit.

Het is in dorpen zoals Vollenhove, Sint Jansklooster, Blokzijl en Belt-Schutsloot gebruikelijk dat jongeren zich verzamelen in keten. Deze ‘oudejaarshuisjes’ worden dan vaak naar een evenemententerrein gereden waar ze vervolgens in de laatste week van het jaar staan. Jeugd uit de kernen zit daar dan gezamenlijk het oude jaar uit.

Gesprek jeugd met burgemeester

Dagmar Burgers vertelt namens de gemeente Steenwijkerland: „Afgelopen maandag hebben we de jongeren uitgenodigd voor een gesprek met de burgmeester. We hadden in een eerder overleg met de jongeren afgesproken dat we nog even zouden afwachten hoe het met de coronamaatregelen zou gaan en dat we voor 10 december met een besluit zouden komen. Dat besluit heeft de burgemeester afgelopen maandag toegelicht. Hij heeft de jongeren verteld dat we ook dit jaar helaas geen ontheffing kunnen geven voor de oudejaarshuisjes.”

‘Ontzettend jammer dat het voor het tweede jaar op rij niet kan’

„De huidige coronamaatregelen laten het gewoonweg niet toe en ook de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Het is natuurlijk ontzettend jammer dat het voor het tweede jaar op rij niet kan, dat begrijpen we. Maar we kunnen niet anders. De bijeenkomst afgelopen maandag deden we, ook vanwege de coronamatregelen, online. Veel jongeren waren er, een aantal niet. Iedereen krijgt nog een mail over wat er maandag verteld is. Het is geen leuk nieuws, maar we hopen op begrip voor dit besluit”, besluit de gemeente.