Kerstbelevenis in Steenwijkerwold een succesverhaal: de ezel is de publiekslieveling

De ezel van Jozef en Maria was de publiekslieveling bij de kerstwandeling in Steenwijkerwold.

De ezel van Jozef en Maria was de publiekslieveling bij de kerstwandeling in Steenwijkerwold. Foto: Aangeleverd

Vijfhonderd bezoekers hebben zich zaterdag in Steenwijkerwold laten meevoeren in het kerstverhaal. De reacties waren positief. Het werd ‘een aanwinst voor de omgeving’ genoemd.

Het startpunt van de wandeling bij kaarslicht was Café Gelderingen, waar de koning een volkstelling hield. Zo werden de bezoekers onderdeel van het kerstverhaal.

Door de toneelzaal gingen de wandelaars naar buiten, lopend langs koninginnen. Bij het licht van de vele kaarsen bracht de tocht hen langs Jozef en Maria en hun ezel, de publiekslieveling van die avond.


Verlichte engelen kondigden de komst van het koningskind aan en wezen de wandelaars naar de herberg. Ook voor hen was er geen plaats, maar er was wel glühwein. De sneeuwkoningin stond bij de wensboom waar kinderen hun mooiste kerstwensen in konden hangen. Ook de koekjesboom bij de herberg viel bij hen in de smaak.

De wandeling langs het kerstverhaal ging verder langs de wijzen uit het Oosten, die geschenken voor het koningskind bij zich hadden. De herders telden hun schapen, maar waren er één kwijt. De bezoekers hielpen met tellen.

Bij de katholieke kerk deelden sterrenvrouwen sterretjes uit. De bezoekers mochten naar binnen om te luisteren naar kerstliederen, gezongen door het kerkkoor en het kinderkoor van de Don Boscoschool. Door de hoge opkomst konden de kerkdeuren met moeite dicht.

Het laatste stuk van de kerstbelevenis in Steenwijkerwold bracht de wandelaars naar de vuurman en de vuurvrouw waar de bezoekers zelf marshmallows roosterden bij het vuur.

Terug bij het café was een kerstmarkt. Daar konden de deelnemers terecht voor kerstinkopen, iets warms eten en een borrel halen in Café Gelderingen zelf. Daar waren de bezoekers het met elkaar eens: ‘met het kerstgevoel zit het wel goed dit jaar in Steenwijkerwold’.