Kerstborrel met mooie koeien tijdens Koeiententoonstelling Zuidwesthoek in Wanneperveen

De koe Moortje is gewassen en geschoren, de hoeven bekapt en blijft netjes staan terwijl Aimée Brand uit Wanneperveen haar bij het halster vasthoudt. Foto: Aangeleverd

De mooiste koeien, pinken en kalveren komen vrijdag naar Wanneperveen. Zij doen mee aan de Winteravondshow van tentoonstellingsverenging de Zuidwesthoek. Leden komen uit de Kop van Overijssel en Zuidwest Drenthe en omgeving.

Voorzitter van de tentoonstellingsvereniging is Jeanet Brandsma. Zij is blij dat het evenement weer live kan in plaats van online. „Het is fijn om de koeien weer te kunnen voelen, ruiken en zien en om elkaar weer te ontmoeten. Het is eigenlijk de kerstborrel voor de agrarische sector”, zegt zij gekscherend. „Een supergezellig samenzijn met een wedstrijdelement.”

De koeien, pinken en kalveren komen gewassen en geschoren naar de show en moeten netjes naast hun begeleider lopen. De soms jonge, en ook oudere, deelnemers zijn al langere tijd aan het oefenen met de dieren. Er zijn er 102 ingeschreven. Er moet gekozen worden uit 63 volwassen koeien, 28 kalveren en 11 pinken. De bloemstukken en de krans voor de winnende koe zijn gemaakt door studenten van AOC-Terra in Groningen.

Oude koeien

Voor de Winteravondshow werkt de tentoonstellingsvereniging samen met AOC-Terra in Meppel. Vorig jaar organiseerden de studenten een online een verkiezing van de beste Zuidwesthoeker boerenkoeverkiezing. Dat was een succes. Dit jaar kan de Beste Boerenkoe tijdens de tentoonstelling bekend worden gemaakt. Het gaat om de tweeëntwintig oudste koeien, die voor hun eigenaar speciaal zijn vanwege hun goede prestaties. Op facebook zijn de oude koeien ook te bewonderen.

Wensambulance

Er is ook een veiling met verschillende kavels, waarvan de opbrengst grotendeels naar WensAmbulance Noord Nederland gaat. De WensAmbulance rijdt met ernstig zieke mensen nog een laatste maal naar een plek die ze nog graag willen zien voordat ze overlijden. Zo krijgen zij de gelegenheid om geheel eigen wijze afscheid te nemen van hun leven (www.wensambulancenn.nl).

De Winteravondshow Zuidwesthoek wordt vrijdagavond gehouden in Wanneperveen. Het begint om 18.30 uur in de schuren van loonbedrijf Pieter van der Linde aan de Roekebosscheweg 3a.

Nieuws

menu