Kijken in de Kooi van Pen

Belangstellenden namen een kijkje in de eendenkooi. Foto: Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen

Afgelopen vrijdag en zaterdag konden belangstellenden de Kooi van Pen bij Wetering, een van de grootste in Europa, bezoeken.

De bezichtigingen zijn onderdeel van de jaarlijkse ‘Open Dagen’ van de Kooi van Pen. De vrijwilligers van Staatsbosbeheer geven tijdens de ‘Open Dagen’ tekst en uitleg over deze bijzondere eendenkooi tijdens een vaar-wandeltocht door het labyrint van rietmatten en vangpijpen. De eendenkooi in het noorden van Wetering is één van de grootste in Europa en bestaat uit 5 kooiplassen en 18 vangpijpen in een gebied van 35 hectare kooibos.

Net als in vele andere eendenkooien in Nederland is de Kooi van Pen niet toegankelijk voor publiek. Alleen in het najaar mogen er in deze eendenkooi speciale ‘Open Dagen’ georganiseerd worden voor belangstellenden, om te laten zien wat er allemaal in deze bijzondere plek ‘achter de schermen’ gebeurd. De ‘Open Dagen’ zijn zeker ook geschikt voor de vele nieuwe bewoners in de streek om deze mysterieuze plek te ontdekken, zo vlak bij huis. De eendenkooi is een plek die tot voor kort alleen het werkgebied was van de kooiker en een verboden gebied was voor ieder ander om de rust en stilte te behouden zodat de eenden niet werden verstoord. Tegenwoordig wordt deze eendenkooi gerenoveerd en onderhouden door een vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer om dit cultuurhistorisch monument te behouden.

Er volgen nog twee ‘Open Dagen’, namelijk op 29 oktober en 5 november. Opgave bij Tjallien Muis: tjmuis11@gmail.com of 0521-371344.

Nieuws

menu