Kinderburgemeester Rose Mondria neemt afscheid

Burgemeester Rob Bats en Rose Mondria. Foto: Wilbert Bijzitter

Vanaf februari 2020 was ze de eerste kinderburgemeester in Steenwijkerland: Rose Mondria (12) uit Steenwijk. Op maandag 12 december 2022 nam ze afscheid.

Burgemeester Rob Bats, die haar een oorkonde overhandigde, prees haar inzet in de afgelopen jaren: „Rose en ik hebben ruim twee jaar met elkaar opgetrokken. Toen er beperkingen waren door het coronavirus deden we dat vooral digitaal, bijvoorbeeld in de videoboodschappen die samen hebben ingesproken. Later, toen bijeenkomsten weer mochten, stonden we naast elkaar bij onder andere de herdenking op 4 mei en laatst nog (met locoburgemeester Trijn Jongman) bij de intocht van Sinterklaas. Dat vond ik mooi. Want een kinderburgemeester maakt zichtbaar dat we er als gemeente óók voor de jongeren zijn.”

Rose Mondria werd in februari 2020, vlak voor de coronapandemie, de eerste kinderburgemeester van Steenwijkerland. Ze schreef zelf een brief aan burgemeester Rob Bats om haar nominatie kenbaar te maken en werd ook benoemd. In eerste instantie voor een periode van een jaar. Maar doordat er vanwege de coronabeperkingen weinig tot geen fysieke bijeenkomsten waren geweest, werd Rose herbenoemd. Daar waar het kon was ze aanwezig bij ceremoniële momenten zoals het digitaal burgemeestersontbijt en de aubade op Koningsdag.

Nu Rose Mondria stopt als kinderburgemeester, is de functie vacant. Begin 2023 start de wervingscampagne voor een nieuwe kinderburgemeester. Burgemeester Rob Bats: „Als kinderburgemeester ben je echt belangrijk want je staat er namens alle basisschoolkinderen in onze gemeente. Lijkt je dat leuk? Begin volgend jaar laten we onder andere via Facebook weten hoe je je kunt aanmelden.”

Nieuws

menu