Kleuters kunnen volgend jaar weer een Nijntje Beweegdiploma halen. 'Een goede basis voor iedere sport'

Op het sportpark in Steenwijkerwold krijgen peuters beweegles. Voor: José Groen, achter v.l.n.r. Marcel Zuidema, Jolien Postma, Iris Pieterson. Foto: René Wiegmink

Veertien kleuters ontvingen deze week een oorkonde omdat zij met succes deelnamen aan de pilot van Nijntje Beweegdiploma in Steenwijkerwold.

Initiatiefnemer José Groen vindt de pilot geslaagd en biedt daarom vanaf woensdag 1 september een vervolg aan in de vorm van twintig beweeglessen. Kleuters leren tijdens de lessen basisvormen van bewegen, zoals rollen, balanceren, springen en kruipen.

Aan het eind van de tiende en laatste les van de pilot laten de kleuters in de gymzaal aan hun ouders zien wat ze allemaal geleerd hebben. Vol zelfvertrouwen springen de 4-, 5- en 6-jarigen over touwen en in hoepels, slaan ze tegen ballonnen en leggen ze met een bal aan de voet een parcours af.

Natuurlijk belonen de ouders hun kroost met een daverend applaus. Van hun beweegjuf José Groen krijgen ze allemaal een oorkonde. „Ik ben super trots, jullie zijn toppers”, zegt ze daarbij. Ze vertelt aan de ouders dat ze tevreden terugkijkt op de pilot en blij is met de enthousiaste reacties van de kinderen.

Beweegaapjes

De beweeglessen zijn een initiatief van Nijntje Beweegdiploma. Dit is een beweegprogramma voor jonge kinderen dat is ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en Nijntje.

Groen vertelt dat tot nu toe alleen turnverenigingen het beweegprogramma hebben aangeboden. Omdat de organisatie ook andere sportbonden hierbij wilde betrekken, heeft ze afgelopen maanden pilots op meerdere plekken in Nederland gehouden. Op uitnodiging van de KNVB en Nevobo deden voetbalclub SV Steenwijkerwold en Volleybal Steenwijkerwold gezamenlijk aan de proef mee.

Groen benaderde de beide sportverenigingen en bood aan om de tien beweeglessen van de pilot te geven. Zij runt het bedrijf De Beweegaapjes. „Ik leerde Nijntje Beweegdiploma kennen via mijn werk Kinderopvang Het Woldkasteel in Tuk,” vertelt ze. Ook gaf Groen al ouder- en kindgym bij de Woldklautertjes, een onderdeel van SV Steenwijkerwold. Iris Pieterson ondersteunde haar tijdens de pilot.

Vervolg

Omdat de pilot een succes is geworden, willen de Steenwijkerwoldse sportclubs na de zomervakantie het volledige Nijntje Beweegdiploma aanbieden. Dat bestaat uit een serie van ongeveer twintig beweeglessen.

De kinderen die hieraan deelnemen ontvangen het Nijntje Beweegdiploma. „De kleuters hebben dan alle basisvaardigheden geleerd, waarna ze kunnen doorstromen naar een sportclub,” aldus Groen. Ze voegt daaraan toe dat de kinderen bovendien sociale vaardigheden leren, zoals samen spelen en op hun beurt wachten. Bewegen is volgens haar ook goed voor het ontwikkelen van de motoriek om bijvoorbeeld goed te leren schrijven en te leren zwemmen. Marcel Zuidema, coördinator namens SV Steenwijkerwold en Jolien Postma, coördinator namens Volleybal Steenwijkerwold, onderschrijven dat.

„Het zou mooi zijn als ze daarna kiezen voor voetbal of volleybal, maar het biedt ook een goede basis voor wielrennen, paardrijden, turnen of welke andere sport dan ook, die de kinderen leuk vinden.

Aanmelden

Ouders die hun kinderen willen opgeven voor de beweeglessen op twintig woensdagen vanaf 1 september, kunnen mailen . De lessen worden afhankelijk van het weer gegeven in de gymzaal of op een voetbalveld van SV Steenwijkerwold.

Nieuws

menu