Kniepertien: rumoer om de Gieterse loswal

De betonblokken lagen razendsnel aan de loswal. Foto: George Huisman

Giethoorn en de politiek zijn bij tijd en wijle water en vuur. Toen Giethoorn aan het begin van deze eeuw na de herindeling ‘Steenwijk’ werd, waren de rapen gaar. De gemeenteraad schatte destijds de Gieterse gevoelens verkeerd in. Na een jaar werd het ‘gemeente Steenwijkerland’. Een laffe keuze. Had de poot stijf gehouden en de naam van de grootste gemeente aangehouden (Steenwijk) of had durf getoond en de veruit meest bekende naam gekozen: gemeente Giethoorn.

Nu staan de Gietersen op hun achterste benen omdat de loswal aan de Kerkweg niet meer ‘ouderwets’ gebruikt mag worden. De los- en laadplaats wordt al een halve eeuw gebruikt voor het via het water vervoeren van caravans naar en van de campings en bouwmaterialen voor de (ver)bouw van huizen etc. in het waterdorp. Twintig of meer jaar geleden gaf Steenwijkerland (of was het toen nog Steenwijk of Brederwiede?) toestemming om nabij de loswal in het riet woningen te gaan bouwen. En laten nou juist die omwonenden bezwaar hebben tegen de loswal bij de molen. Dus deze mensen hebben eerst die loswal gebruikt om er hun huis te kunnen bouwen en daarna protesteren ze tegen die loswal vanwege overlast… Bizar. Bezwaar op bezwaar volgde en uiteindelijk stemde de gemeenteraad tégen dat bezwaar: de loswal mocht in gebruik blijven. Terecht natuurlijk, want transport per boot hóórt bij Giethoorn.

Toen kwam de Raad van State (ons hoogste rechtsorgaan) om de hoek kijken: die vernietigde plompverloren dat besluit. Door het gebruik van de loswal zou er te veel schadelijke stikstof (…) in de natuur komen. De gemeente had wel een stikstofonderzoek gedaan, maar dat rapport kennelijk te laat ingeleverd…

Dus in dit geval is de gemeente es een keer níet ‘de boef’, of het zou moeten zijn dat er wél supersnel een afzetting werd geplaatst: binnen een dag lag er een blokkade van forse betonnen Lego-blokken. Zó daadkrachtig heeft de gemeente zich nog nooit getoond. Er staan borden bij (die hadden ze vast en zeker al klaarliggen) dat handmatig laden en lossen wél mag. Moet je wel je auto/aanhanger/bestelwagen/vrachtauto/trekker op de Kerkweg parkeren om je spul óver die blokken heen te tillen. Lekker verkeersveilig. Maar dat ligt weer op het bordje van een andere wethouder.

Op Facebook regent het commentaren, ook richting de bezwaarmakers (‘azijnzeikers’) en richting VVD-burgemeester Bats die honderd meter verderop woont en eigenlijk geen verwijt mag worden gemaakt. De gemeente wordt opgeroepen burgerlijk gehoorzaam te zijn en de uitspraak van de RvS naast zich neer te leggen: even buiten de pot piesen ten behoeve van je eigen inwoners. Maar dat gebeurt natuurlijk niet.

Een van de reageerders verzuchtte: ‘wat leven we toch in een vreemde wereld.’ Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten.

Nieuws

menu