Komende 10 jaar zijn 1700 nieuwe woningen nodig in Steenwijkerland

De nieuwbouwlocatie Betap/Crilux aan de Meppelerweg. Ook het magazijn van Defensie (rechtsboven) en Sporlust (links) zijn in beeld. Foto: Martijn Bijzitter

In Steenwijkerland zijn de komende 10 jaar 1700 nieuwe woningen nodig. „In alle kernen is er woningnood”, zegt wethouder Marcel Scheringa. Daarnaast komen er de komende 10 jaar 800 tot 1200 woningen voor bovenregionale groei.

De gemeente is bezig met de afronding van het lokale woningbehoefteonderzoek. „Per kern wordt er gekeken wat de woningbehoefte is. Vooral jongeren in de kleinere kernen willen graag in hun dorp blijven wonen en zijn op zoek naar een betaalbare woning. Maar dat is heel lastig. We zijn in gesprek met jongeren in Belt-Schutsloot, Blokzijl, Sint Jansklooster en Wanneperveen om te kijken wat de mogelijkheden in hun dorpen zijn.”

De meeste woningen zullen in Steenwijk worden gebouwd. Het Kornputkwartier is nog niet volledig volgebouwd, maar de gemeente is bezig met de nieuwe woningbouwlocatie waar de voormalige tapijtfabrieken Betap en Crilux aan de Meppelerweg stonden. De ontwikkeling gaat gefaseerd, maar in totaal is er ruimte voor 400 woningen.

„Daarnaast is ook de ruimte voor bovenregionale groei een belangrijk aandachtpunt, dus de verwachte overloop vanuit de Randstad en andere stedelijke gebieden. Het Rijk heeft Regio Zwolle gevraagd hoeveel woningen voor deze groep kunnen worden gebouwd. Voor de spreiding van deze bovenregionale groei in de regio worden de grotere, goed bereikbare kernen rondom Zwolle ingezet. Voor Steenwijkerland gaat het dan om Steenwijk. Hier komen 800 tot 1200 woningen in de komende 10 jaar”, licht wethouder Marcel Scheringa toe.

Nieuws

menu