Koninklijke onderscheiding voor Albert Koning: Man van de achtergrond, een mensenmens

Albert Koning

Albert Koning Foto: Sara Muis

Albert Koning uit Oldemarkt ontving woensdag 3 november uit handen van burgemeester Rob Bats een koninklijke onderscheiding, waarbij hij benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving deze onderscheiding voor de bijzondere verdiensten die hij in zijn werkzame leven alsmede in zijn vrijwilligerswerk ten behoeve van zijn medemens en de maatschappij verleend heeft.

Menigeen zal Albert Koning kennen. Vaak te zien in zijn blauwe overall, handgebreide wollen sokken en op zwarte klompen, rijdt in een Alfa Romeo (voorheen Alfetta) en vaak de radio aan. Hij wordt hierdoor ook wel de nachtzendeling genoemd. Altijd wel iets kleins op zak om weg te geven: pennen rolletjes pepermunt. Gedurende vele generaties een bekend persoon in Oldemarkt en omgeving. Tijdens de verschillende revues die over Oldemarkt gingen werd hij hier met een anekdote uitgebeeld.

Onbaatzuchtig

50 jaar lang was meneer Koning eigenaar van assurantiekantoor Koning en Regiobank in Oldemarkt. Hij staat bekend om zijn onbaatzuchtige, eerlijke manier van werken. Hij genoot het vertrouwen van vele verzekeringsmaatschappijen en mocht in hun naam handelen. Zijn werk ging verder dan alleen verzekeringen. Voor velen speelde hij een grote rol tijdens belangrijke beslissingen in hun leven. En hij stond iedereen met raad en daad terzijde bij de problemen die je in het leven tegenkomt altijd op een integere manier.

Zijn kennis van omgeving en geschiedenis, zijn ervaring en goede inzichten gebruikt hij in het vele vrijwilligerswerk wat hij voor verschillende verenigingen mag doen. Zo is hij al tientallen jaren betrokken bij het Kerspel IJsselham. De Historische Vereniging IJsselham gebruikt zijn kennis van de voormalige gemeente IJsselham voor o.a. het complementeren van beschrijvingen van historische gebouwen en groepsfoto’s.

Muziektherapieprogramma’s

Samen met zijn overleden echtgenote Femmy Koning Dolstra heeft hij zich tientallen jaren ingezet om muziektherapieprogramma’s te maken in verzorgingstehuizen in onze regio. Hierbij werd muziek vanaf de jaren ‘20 gebruikt en tezamen met zelfgemaakte boekjes met oude poëziealbumgedichten, oude krantenartikelen, etcetera werd bij mensen die soms niet meer konden communiceren toch de juiste snaar geraakt.

Samen met Femmy heeft hij naast hun 3 eigen kinderen ook tientallen jaren gedurende alle schoolvakanties een meisje uit Frankrijk een warm thuis geboden. Daarnaast waren ook veel kinderen en volwassen die het moeilijk hadden in hun leven altijd welkom in hun huis voor een gesprek of wat extra’s. Hij zorgt voor de gemeenschap en staat bij je op de stoep met een bloemetje, een welgemeend kaartje of een ander vriendelijk gebaar. Iets wat je raakt en dat op zijn zeer bescheiden manier. Ieder jaar brengt hij kalenders rond. Gewoon om mensen te laten weten dat hij aan ze denkt.

Huttendorp

In weer en wind is hij te vinden bij Huttendorp Oldemarkt. Hij vindt aansluiting bij de jonge kinderen, heeft veel geduld en weet de hutten weer veilig af te werken. Hij is verbonden aan de Openbare Basisschool De Slinge als vrijwilliger van de technische les en oud papier ophaler. Tevens was hij gedurende 30 jaren administrateur van de Hervormde Gemeente Oldemarkt Paasloo.

Meneer Koning is tevens vrijwilligere taxichauffeur van dagbesteding middagje vrije tijd gedurende 2 middagen in de week.

Zeer begaan met natuur, dieren en milieu. Hij heeft zijn hart verpand aan het Weerribben-land. Maait ieder jaar zijn rietlanden in De Weerribben met een motorsnit uit de jaren ‘50. Ook van dit gebied is zijn historische kennis enorm.

Bescheiden mens van weinig woorden, maar wel van daden. Oog voor anderen. Een gewillig oor om je aan te horen. Een zeer betrokken en oprecht geïnteresseerde en inspirerende opa, (schoon)vader en vrijwilliger, vriend, kennis en dorpsgenoot, die altijd bereid is om je te helpen.