Kuinre maakt zich zorgen over leefbaarheid

Op 1 oktober gingen de deuren dicht van de Centerr in Kuinre. Foto Wilbert Bijzitter

Plaatselijke Belang Kuinre gaat met een afvaardiging van de gemeente Steenwijkerland om tafel om te kijken wat de mogelijkheden zijn om een supermarkt voor het dorp te behouden. Nadat supermarktketen Centerrr recent aankondigde per 1 oktober definitief uit het pand aan de Burchtstraat te vertrekken maakten verbazing, verdriet, schrik en ongeloof zich meester van de bijna duizend dorpsbewoners.

Hoge energieprijzen en alsmaar duurder wordende grondstoffen worden door Centerrr-directeur Tom Baaij als hoofdoorzaak voor de sluiting aangegeven. Plaatselijk Belang Kuinre gaat niet bij de pakken neerzitten. „Nu moeten we de handen ineen slaan en ons beraden op eventuele mogelijkheden een supermarkt binnen de dorpsgrenzen te houden. De leefbaarheid is in het geding”, zegt een woordvoerder namens Plaatselijk Belang Kuinre. De eerste stappen daarvoor worden gezet, ook in nauw overleg met de stichting Kuinrese Dorps Gemeenschap (KDG), de eigenaar van het pand. „Er is contact en we gaan in gesprek met de gemeente Steenwijkerland. Dat er iets moet gebeuren om een winkelvoorziening te houden is helder, een nieuwe exploitant dus”, zegt de PB-woordvoerder, die liever niet met naam in de krant wil. “De kans is dan groot dat ik telkens op straat wordt aangesproken wat de stand van zaken is”, is de verklaring.

Intentie

De PB-woordvoerder hoopt op goede gesprekken met de gemeente. „Ik denk dat beide partijen de intentie hebben om het gemis op te vangen. We hopen op een subsidie en dat er medewerkers beschikbaar blijven. Die worden door de gemeente naar ons toegeschoven. Dat was altijd zo. De gemeente verwees mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat verwaterde en moet de gemeente weer voortvarend oppakken in geval zich er een nieuwe exploitant aan mocht dienen”, aldus de PB-woordvoerder.

Achtergrond

Centerrr-directeur Baaij laat weten indien gewenst best mee te willen werken en denken in de zoektocht naar een nieuwe exploitant. „Maar niet meer dan dat. We zijn nadrukkelijk niet meer betrokken. De coördinatie loopt via Plaatselijk Belang en de KDG. Er zijn wellicht andere gegadigden die om de hoek komen kijken. Op de achtergrond willen wij best informatie en kennis overdragen. Wij balen ook dat het zo moet eindigen voor ons in Kuinre en dat we onze doelstelling niet hebben kunnen bereiken. Dat is een supermarkt in een klein dorp in de benen houden en deels ingevuld als werkervaringsplaats voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt”.

Nieuws

menu