Kunstenaar op locatie tijdens Textiel Festival Weerribben: 'Ik ben in mijn werk op zoek naar beweging'

In de aanloop naar het Textiel Festival Weerribben is Hilja Staal op verkenning geweest in Dalzicht, het multifunctionele centrum in Oldemarkt. Samen met Antoinette Versteeg en Karin Stins, van het bestuur van het festival, keek zij rond op het podium dat tijdens het festival haar werkplek is.

Hilja Staal, werkend aan een installatie van judaspenningen. Tijdens Textiel Festival Weerribben zal zij een nieuw kunstwerk maken.

Hilja Staal, werkend aan een installatie van judaspenningen. Tijdens Textiel Festival Weerribben zal zij een nieuw kunstwerk maken. Foto: AtelierHilja/Sandra Kip

Hilja Staal komt uit Assen en zal tijdens het festival artist in residence zijn, kunstenaar op locatie. Zij maakt werk met natuurlijke materialen uit haar omgeving. Het is ingetogen, verstild werk met een zekere kwetsbaarheid. De serie Earthcakes is ontstaan toen zij na een storm een koolmezennestje vond. „Ik werd nieuwsgierig naar hoe de mezen dat doen en heb dat onderzocht. Ze drukken met hun snavel het materiaal in elkaar om zo een nestje te vormen. Voor mij was dat het begin van het zoeken naar een manier om natuurlijke materialen te verbinden zonder daar bijvoorbeeld lijm voor te gebruiken.”