Kunstenaars starten met handwerkcafé, fotografiecursus en kunstinloop. 'Woldschool is walhalla qua licht, ruimte en rust'

Sinds half juli hebben drie kunstenaars een atelier in de Woldschool. Die plek is een walhalla voor hen qua licht, ruimte en rust. Nu fotografe Mirjam Lensink, textielkunstenaar Antoinette Versteeg en kunstschilder Son Hekelaar gesetteld zijn, willen zij graag verbinding leggen met de inwoners van Steenwijkerwold. Na de herfstvakantie starten zij met een fotografiecursus, handwerkcafé en kunstinloop.

De voormalige Woldschool in Steenwijkerwold heeft een nieuwe bestemming gekregen: Drie kunstenaars vestigen zich in het pand. Op de foto: De drie kunstenaars op een rij: Son Hekelaar (l), Antoinette Versteeg en Mirjam Lensink.

De voormalige Woldschool in Steenwijkerwold heeft een nieuwe bestemming gekregen: Drie kunstenaars vestigen zich in het pand. Op de foto: De drie kunstenaars op een rij: Son Hekelaar (l), Antoinette Versteeg en Mirjam Lensink. Foto: René Wiegmink

Op de ramen van de Woldschool hangen posters met de tekst: ‘Ik word beschermd’. Vastgoedbeschermer heeft die opgehangen. Deze organisatie verhuurt de klaslokalen anti-kraak aan de drie kunstenaars en drie jongvolwassenen die hier wonen. Op het krijtbord in de hal staan al hun namen en lokaalnummers geschreven.

Links van de hal delen Mirjam Lensink en Antoinette Versteeg een klaslokaal. Aan de voorkant heeft textielkunstenaar Versteeg een grote tafel neergezet en langs de wand tientallen bakken met stofjes, knopen en gereedschap. Fotografe Lensink heeft aan de andere kant haar fotostudio ingericht. Een aanrecht op kinderhoogte herinnert er nog aan dat hier kort geleden nog basisschoolleerlingen kwamen. Aan de tafel drinken de vrouwen samen koffie. Kunstschilder Son Hekelaar schuift bij hen aan. Zij heeft haar kunststudio in het lokaal tegenover dat van Versteeg en Lensink.

Een aanrecht op kinderhoogte herinnert er nog aan dat hier kort geleden nog basisschoolleerlingen kwamen.

Zeven jaar lang een atelier gehad in Pand 10

De drie kunstenaars hebben elk, voordat ze de Woldschool betrokken, zeven jaar een atelier gehad in Pand 10 in Steenwijk. Dit pand wordt binnenkort gesloopt, waarna hier een kinderopvang wordt gerealiseerd. Son vertelt dat ze daarom al vanaf afgelopen januari op zoek zijn gegaan naar een nieuw onderkomen. „De gemeente en de nieuwe eigenaren van Pand 10 hebben ons goed geholpen met onze zoektocht.” De vrouwen droomden daarbij van een groot kunstcentrum, waarin ook plek zou zijn voor ambachtslieden. Het werd uiteindelijk de Woldschool. Toen die vrij kwam, mochten de vrouwen als eerste een kijkje nemen.

Enthousiast over de ruimte besloten ze hier naar toe te verhuizen. „We zijn hier heel gelukkig mee, want dit is voor ons een walhalla qua ruimte, licht en rust.” Dat ze de school moeten delen met drie bewoners, bevalt hen goed. „Wij zijn 55-plussers, zij 30-minners en daarom kunnen we van elkaar leren en elkaar inspireren,” zegt Hekelaar. Ze vindt het een fijn idee dat er altijd iemand aanwezig is; de kunstenaars overdag en de bewoners ’s avonds. Lensink benadrukt daarbij nog: „Als wij naar huis gaan, nemen we al onze kostbare apparatuur mee, dus hier valt niets te halen.”

Handwerkcafé

Nu de kunstenaars inmiddels gesetteld zijn en de draad van hun kunstenaarsbestaan hebben opgepakt, willen ze graag contact leggen met de bewoners van Steenwijkerwold. Alle drie hebben plannen gesmeed en willen hun klaslokalen open stellen voor bezoekers. Versteeg vertelt dat zij wil beginnen met een Handwerkcafé. „Iedereen die handwerken leuk vindt, is welkom,” nodigt ze uit. De deelnemers leren van elkaar, maar kunnen dan ook bij Versteeg terecht voor hulp en advies. „Ik ben van alle markten thuis: breien, haken, werken met naald en draad, stofjes en lapjes.” Versteeg wil haar Handwerkcafé eens per maand gaan houden op de donderdagmiddag.

Fotocursussen voor jongeren

Mirjam Lensink gaat in haar fotostudio creatieve fotocursussen geven aan middelbare scholieren. Ze denkt daarbij aan vier of vijf lessen in de avonduren. „Als je als jongere niet zo van sport houdt, is er weinig anders te doen, daarom wil ik deze fotocursus aan gaan bieden om middelbare scholieren kennis te laten maken met kunst en hun creativiteit stimuleren,” legt ze uit. Techniek, licht, leren kijken en kunst zijn onderwerpen die aan de orde gaan komen. Elke week krijgen de cursisten bovendien een opdracht mee naar huis. Zij mogen meedoen met een fotocamera, maar ook met een mobiele telefoon.

Kunstinloop

Son Hekelaar vindt het initiatief van Lensink mooi. „Mij heeft vroeger ook iemand geholpen, waardoor ik uiteindelijk op de kunstacademie terecht kwam,” vertelt ze. In Pand 10 heeft zij al heel wat jaren schilderlessen gegeven. Nu wil ze anders te werk gaan. „Vroeger dacht ik vooral aan lesgeven, nu denk is aan mensen activeren om creatief bezig te zijn.” Ze wil daarom eens per week op de donderdagavond een kunstinloop organiseren. „De deelnemers kunnen hier komen tekenen, met acrylverf of olieverf schilderen,” wijst ze in haar lokaal aan.

De drie kunstenaars willen na de herfstvakantie met hun activiteiten beginnen. Nog daarvoor gaan ze een open dag organiseren voor hun nieuwe buren. Hoe lang ze in de Woldschool kunnen blijven, weten ze niet. „We hopen net als in Pand 10 op weer zeven jaar,” zegt Versteeg.