LTO Noord in de bres voor Overijsselse boeren die veestapel drastisch moeten verkleinen onder dwang van forse boetes

Drie boeren in Overijssel moeten hun veestapel drastisch inkrimpen Foto Pixabay.nl

LTO Noord neemt het op voor drie boeren in Overijssel die van het provinciebestuur te horen kregen dat zij hun veestapel drastisch moeten verkleinen. Als ze dat niet op korte termijn doen dreigt elke drie maanden een dwangsom van 120.000 euro.

Dit betekent een catastrofe voor deze boeren, stelt LTO Noord. De belangenorganisatie heeft de provincie en de minister aangespoord om onmiddellijk in actie te komen. Daarnaast kondigt LTO Noord aan zelf alles uit de kast te trekken om de getroffen boeren te helpen.

„Ik ben mij echt kapot geschrokken toen ik dit vorige week hoorde en ben er direct mee aan de slag gegaan. We hebben het hier over boeren, die zich keurig jarenlang aan de wet hebben gehouden. Als er geen oplossing komt moeten zij hun dieren naar de slacht brengen óf een mega dwangsom betalen. Dit kunnen wij in een land als Nederland niet accepteren. Doen we dat wel, dan is al het gepraat over de menselijke maat voor niks geweest,” zegt LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.

Alles uit de kast

“Als LTO hebben we de situatie inhoudelijk en juridisch geanalyseerd en we denken dat er oplossingen zijn voor deze boeren. Wij trekken daarom alles uit de kast om hen in deze kwestie te steunen. Het kan nooit zo zijn dat deze boeren slachtoffer worden van overheidsfalen,” benadrukt Bruins. Zijn organisatie vindt dat er niet mag worden gehandhaafd totdat alle opties zijn verkend. „En als het uitstellen echt niet kan, dan vinden we dat de overheid de dwangsom van deze boer moet betalen totdat zijn bedrijf volledig is gelegaliseerd.”

PAS-melders

De boeren in kwestie zijn zogenaamde PAS-melders. Dit zijn bedrijven met een relatief kleine uitstoot of die ver van Natura2000-gebieden liggen, waardoor er in het verleden geen vergunning nodig was. Nu het PAS-systeem in 2019 door de Raad van State ongeldig is verklaard, moeten alle betrokken bedrijfssituaties worden gelegaliseerd. De Tweede Kamer heeft een wet aangenomen, die de overheid verplicht dit binnen drie jaar te doen. Bruins: „Ondanks alle mooie woorden en inzet, zitten PAS-melders nog steeds in onzekerheid. Dit kan niet langer doorgaan.”

Nieuws

menu