Langgekoesterde wens gaat in vervulling met fitnesspark Steenwijkerwold

Een geslaagde opening van het fitnesspark in Steenwijkerwold vrijdagmiddag: bedoeld voor de bewoners van Steenwijkerwold en omliggende dorpen, die hiermee een plek hebben gekregen om buiten te bewegen. Individueel, of in een groepje.

Het Fitnesspark in Steenwijkerwold werd vrijdagmiddag officieel geopend.

Het Fitnesspark in Steenwijkerwold werd vrijdagmiddag officieel geopend. Foto: Sieb van der Laan

PT Steenwijk, al sinds de eerste les gebruiker van het fitness parkje in Steenwijkerwold, was aanwezig bij de opening. Coach Marinda gaf een demo waarbij ze liet zien hoe je het parkje kunt gebruiken in een training met als doel om fitter worden. Ook trouwe gebruikster van het fitnesspark mevrouw Bronswijk en kleinzoon Jack gaven een demonstratie.

Feestje

Al in 2017 waren de eerste gesprekken over het fitnesspark. In 2020 werden de toestellen geplaatst, maar vanwege corona kon er niet eerder een officiële opening plaatsvinden. Nu kon dit eindelijk gebeuren op feestelijke wijze. „We hebben met elkaar de eindstreep weten te halen, al ging het niet zonder slag of stoot”, zei Hans Apperloo, voorzitter van Dorpsbelang Steenwijkerwold. Vanuit de gemeente was wethouder Tiny Bijl aanwezig, die inging op het belang van (samen) sporten het dorp op laagdrempelige wijze.

Het is de vervulling van een langgekoesterde wens vanuit het dorp om in de buitenlucht te kunnen sporten.

Multifunctioneel beweegpark

Initiatiefnemers vanuit Vereniging Dorpsbelang Steenwijkerwold waren Henriette ten Lande-Winters, Jan Otten en Frits Blok. Zij werkten aan het ontwikkelen van het plan voor het zogeheten outdoor beweegpark. „Ook om ontwikkelingen als vergrijzing zo lang mogelijk uit te stellen en een ongezonde leefstijl tegen te gaan.” Door middel van een multifunctioneel beweegpark is een sportieve ruimte gecreëerd die toegankelijk is voor iedereen, zowel overdag als in de avonduren.

Het outdoor fitnesspark omvat negen toestellen, die geplaatst zijn naast de jeu de boulesbanen tussen Hoogthij en verzamelgebouw Woldleite. Door de centrale ligging van het beweegpark worden op deze manier alle verschillende doelgroepen in Steenwijkerwold zo goed mogelijk voorzien. Bovendien kunnen de diverse sportverenigingen gebruikmaken van de toestellen als aanvulling op de bestaande trainingen.

Stimuland

De realisatie van het beweegpark wordt ondersteund door Stimuland, Sportservice Overijssel en de provincie. Deze partijen trekken samen op om maatschappelijke initiatieven zoals het beweegpark in Steenwijkerwold mogelijk te maken. Stimuland werkt met zogeheten 4D-makelaars, die initiatiefnemers adviseert en helpt. Onderliggend doel is om het platteland vitaal en sportief te houden.

Andere subsidieverstrekkers die het outdoor beweegpark mogelijk hebben gemaakt zijn Het Heideveld, Gerben Wink, Rabobank en Bercoop Bank Fonds.