Langste motorjacht Phi te water gelaten bij Royal Huisman

Royal Huisman heeft het langste motorjacht (van bijna 60 meter), de Phi, te water gelaten. De werf kondigt de lancering aan als ‘één van de hoogtepunten van dit jaar.’

Het langste motorjact is te water gelaten.

Het langste motorjact is te water gelaten. Foto: Tom van Oossanen

De bouw van het jacht nam ruim 4 jaar in beslag. Het resultaat is een exceptioneel jacht van 58,5 meter lang, de grootse afmeting van de royale scheepswerf. Het ontwerp geeft Phi ook een respectabele topsnelheid, samen met een lager brandstofverbruik.

De Nederlandse ontwerper Cor D. Rover ontwierp het exterieur van Phi en vernoemde het naar het wiskundig concept voor het irrationele getal Phi, dat al bestaat sinds de Griekse oudheid.

Het ontwerp was technisch een uitdaging om tot een goed einde te brengen, maar ze zijn wel opgewassen tegen een aantal complexe, technische problemen. Jan Timmerman, CEO van Royal Huisman, zegt dat de scheepswerf probeert tegemoet te komen aan de grote, schijnbaar fantastische ideeën van eigenaren en ontwerpers, “in plaats van hen te overtuigen hun ambities terug te schroeven.”

Schaduwboot

Phi zal worden vergezeld door een bijpassende schaduwboot, een complementaire opslagboot met helipad, van 36 meter. Met dank aan hetzelfde ontwerpteam, maar gebouwd bij Alia Yachts. Ook zal het personeel in deze opslagboot achter de eigenaar op het hoofdschip aan varen. Zowel het moederschip als de schaduwboot zullen tegen het einde van het jaar in meer detail worden onthuld.

De Vollenhoofse werf is vooralsnog terughoudend over het vrijgeven van te veel details van het interieur voordat het jacht later dit jaar aan de eigenaar wordt overgedragen.

Grootste sportvisjacht

Met gepaste trots onthulde de schepenbouwer eind vorig jaar dat in Vollenhove het grootste sportvisjacht (genaamd Project 406) gebouwd gaat worden. Het unieke motorjacht is ontworpen door de befaamde Vripack Design Studio voor een zeer ervaren klant. Het schip biedt ruimte aan zes dekken en is 52 meter lang.

Tekst gaat onder foto verder

Jurjen van ’t Verlaat van Royal Huisman noemt het project, ‘Terug naar de bron’. „Dat vat dit nieuwe project voor ons heel goed samen. Het bouwen van vaartuigen voor plaatselijke vissers was decennialang de kernactiviteit van Royal Huisman na de oprichting van de werf in 1884. Ooit is Huisman begonnen met het bouwen van punters in Ronduite, voordat het bedrijf neerstreek in Vollenhove.”

Het erfgoed van Vripack sinds 1961 heeft grote overeenkomsten, met een reeks ontwerpen voor sportvisjachten en vissersboten die in de loop der jaren ontwikkeld zijn.

‘Beste Refit”

Royal Huisman’s CEO, Jan Timmerman, zegt erover: „Het is geweldig dat de aanstaande tewaterlating van het spectaculaire motorjacht Phi gevolgd zal worden door dit imposante sportvisjacht. Ondanks deze tijden van Covid-19 beperkingen zijn we er in geslaagd om twee nieuwe opdrachten voor nieuwbouwprojecten te krijgen en hebben nu vier projecten in aanbouw, in combinatie met meerdere Huisfit- en herbouwprojecten.” Want vorige week ontving Huisfit, als onderdeel van Royal Huisman, in Monaco de prestigieuze prijs ‘Beste Refit’ met de renovatie van motorjacht Broadwater.

Tekst gaat onder foto verder

Jan Timmerman over de Phi en Project 406: „Het zijn stuk voor stuk unieke jachten en daarom met recht ‘echte’ Royal Huisman projecten. De werf in Vollenhove blijft een ‘thuishaven voor de beste zeiljachten van de wereld’ en we kijken er naar uit om ook een ‘thuishaven voor de beste motorjachten van de wereld’ te worden. Project 406 is daarvoor de perfecte aanvulling.”