Langste motorjacht Phi verlaat Vollenhove en gaat proefvaarten op de Noordzee maken

Het langste motorjacht van Royal Huisman verlaat de werf van Vollenhove. Foto: Tom van Oossanen

Het langste motorjacht (van bijna 60 meter), de Phi, van scheepswerf Royal Huisman in Vollenhove werd dinsdag met duw- en sleepboten op weg geholpen naar de werf in Amsterdam. Binnenkort begint het motorjacht aan proefvaarten op de Noordzee.

De bouw nam ruim 4 jaar in beslag. Het resultaat is een exceptioneel jacht van 58,5 meter lang, de grootse afmeting van de royale scheepswerf. Het ontwerp geeft Phi ook een respectabele topsnelheid, samen met een lager brandstofverbruik.

De Nederlandse ontwerper Cor D. Rover ontwierp het exterieur van Phi en vernoemde het naar het wiskundig concept voor het irrationele getal Phi, dat al bestaat sinds de Griekse oudheid. Het ontwerp was technisch een uitdaging om tot een goed einde te brengen.

Het ontwerp is gebaseerd op de welbekende Gulden Snede, waarbij de vormen in verhouding staan met de natuur, laat de werf weten. De dekniveaus zijn ingericht op drie thema’s: de melkweg, het oceanoppervlak en de onderwaterwereld.

Bijpassende schaduwboot

Phi zal worden vergezeld door een bijpassende schaduwboot, een complementaire opslagboot met helipad, van 36 meter. Met dank aan hetzelfde ontwerpteam, maar gebouwd bij Alia Yachts. Ook zal het personeel in deze opslagboot achter de eigenaar op het hoofdschip aan varen.

Meer projecten

Royal Huisman heeft nog een aantal projecten in de wachtrij staan. Zoals Project 404, een jacht van 59,7 meter die in 2022 wordt afgeleverd. Ook featherweight Project 405 wordt volgend jaar verwacht, met een lengte van 46.82 meter.

Ook wordt het grootste sportvisjacht (genaamd Project 406) gebouwd. Het unieke motorjacht is ontworpen door de befaamde Vripack Design Studio voor een zeer ervaren klant. Het schip biedt ruimte aan zes dekken en is 52 meter lang.

Er zit nog meer in de pijplijn. Recent kondigde de jachtbouwer aan dat het een order heeft gekregen voor de bouw van een 65 meter lang ketch-getuigd zeiljacht, genaamd Project 408. ij een ketch (of kits in het Nederlands) is de achterste mast (de bezaan) lager dan de voorste (de grote mast).

‘Beste Refit’

Royal Huisman kwam recent verder in het nieuws met het winnen van de prestigieuze prijs ‘Best Refit’ (voor groot onderhoud en verbouwingen van superjachten) door Huisfit, onderdeel van Royal Huisman. Het ‘klassieke’ motorjacht Broadwater (oorspronkelijk genaamd Rasselas) was gebouwd door Feadship in 1994 en is op de werf van Royal Huisman Amsterdam in de periode 2019-2020 verbouwd en omgevormd naar een ‘eigentijds’ ontwerp.

Nieuws

menu